Teknoloji

Küçük bir Pasifik adası nükleer güçleri durdurabilir mi?

Pasifik Okyanusu’nda bulunan küçük bir devlet olan Marshall Adaları nükleer kapasiteye sahip olan 9 ülke aleyhine dava açtı. Marshall Adaları aralarında ABD’nin de bulunduğu bu ülkeleri nükleer silahsızlanmaya yönelik küresel yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçluyor. Hem ABD’de federal mahkemede hem de Uluslararası Adalet Divanı’nda davalar açan Marshall Adaları, ilk etapta bu 9 ülkenin silahsızlanma yönünde iyi niyet bildirisinde bulunmalarını istiyor. Nobel Barış Ödülü sahibi başpsikopos Desmond Tutu da Marshall Adaları tarafından açılan davalara yönelik desteğini dile getirirken,nükleer kapasiteye sahip ülkelerin yükümlülüklerini yerine getirmemesinin dünyayı daha tehlikeli bir yere dönüştürdüğünü ifade etti.

uluslarasi-adalet-divani-250413

Nükleer silahlar konusu Marshall Adaları için ayrı bir öneme sahip. 1940’lar ve 1950’lerde ABD tarafından nükleer test alanı olarak kullanılan ülkede 67 test gerçekleştirildi. Marshall Adaları Dışişleri Bakanı Tony de Brum, ülkedeki insanların bu silahlar yüzünden yıkıcı ve onarılamaz hasarlara maruz kaldığını, bundan dolayı dünyada bir daha hiç kimsenin bu acıları yaşamaması için savaşmaya yemin ettiklerini dile getirdi. Davalarda tazminat talebinde bulunmayan Marshall Adaları, sadece bu 9 devlete ihtarda bulunulmasını istiyor.

Marshall Adaları’nın dava ettiği ülkeler listesinde ABD dışında Rusya, Çin, Birleşik Krallık, Fransa, Hindistan, İsrail, Pakistan ve Kuzey Kore bulunuyor. Hindistan, İsrail, Pakistan ve Kuzey Kore’nin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nı imzalamamış olsa da, Marshall Adaları bu ülkelerin de uluslararası hukuk kapsamında bu anlaşmaya uymak zorunda olduğunu öne sürüyor. Davaları ve küresel silahsızlanmayı destekleyen Nuclear Zero adlı grubun verilerine göre, bu 9 ülkenin önümüzdeki 10 yıllık dönemde nükleer silahlara yapacağı toplam harcama miktarı 1 trilyon doları aşacak.

İlgili >> Associated Press

İLGİLİ HABERLER