Teknoloji

Küba’nın ücretsiz ve halka açık ilk kablosuz ağı faaliyete geçti

kuba-181214

Küba, internet erişimindeki kısıtlamaları gevşetmek adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu adımlardan sonucusu Havana’daki bir kültür merkezinin kablosuz ağının ücretsiz ve halka açık hâle gelmesi oldu. Ülke halihazırda kısıtlı bant genişliğini okullar ve kurumsal alanda kullanmaya öncelik verse de, Küba hükümeti kültür merkezinin ağının ücretsiz olarak herkesin açılmasını onaylayarak mevcut yaklaşımının değişeceğini somut biçimde ortaya koymuş oldu.

Hükümetle ilişkileri bulunan sanatçı Kcho tarafından yönetilen kültür merkezi, açılışına Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’nun katılmasıyla da gündeme gelmişti. Merkezde sunulan internet bağlantısı ise, Kcho’nun devlet tarafından onaylı, 2 Mbps’lik kişisel bağlantısı. Bu hız dünyanın geri kalan ülkelerindeki pek çok internet kullanıcısı için düşük olsa da, nüfusun büyük kısmı internete erişemeyen Küba için önemli bir sıçrama anlamına geliyor.

Küba’nın devlet tarafından yönetilen telekom operatörü ETECSA, geçtiğimiz ocak ayında ülkenin en büyük ikinci şehri Santiago de Cuba’da herkese açık, ücretli bir Wi-Fi ağı oluşturacağını açıklamıştı. Ancak aylık gelirin yaklaşık 20 dolar seviyesinde olduğu ülkede, bir saatlik bağlantı için 4.50 dolar talep edilmesi nedeniyle bu ağın yerel halktan ilgi göreceğini söylemek pek mümkün değil. The Associated Press’in tahminlerine göre, Kcho internet erişimi için ayda 900 dolar ödüyor.

The Associated Press’e konuşan Kcho, düzinelerce kullanıcının sürekli olarak kablosuz ağa bağlı olduğunu ve sinyal gücünün genellikle düşük olduğunu belirtti. İnternet bağlantısının pahalı olduğunu ancak inanılmaz bir fayda sağladığını söyleyen Kcho, elinde paylaşabileceği muhteşem ve güçlü bir şeyin olduğunu, kendisinin de bunu yaptığını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER