Teknoloji

Koyu renk modunun pil ömrüne katkısı Google tarafından da onaylandı

youtube koyu renk modu

OLED ekranlı akıllı telefonlarda koyu renk modu veya gece modu sayesinde pil ömrünün biraz daha uzadığı bir süredir biliniyor. Bu durumun hem Android telefonlar hem de iPhone için geçerli olduğu daha önce ortaya çıkmıştı. Google tarafından paylaşılan yeni veriler, bu etkiyi çok daha somut biçimde görmeyi sağlıyor.

Şirket tarafından Android Geliştirici Zirvesi’nde gerçekleştirilen sunumlarda, telefonların en yüksek ekran parlaklığında hangi renkte ne kadar güç tükettiğini gösteren slaytlar yer aldı. Bu slaytlardan birinde en çok enerjiyi beyazın tükettiği görülüyor. Google söz konusu slaytla hem kendi uygulamalarında hem de stok Android arayüzünde baskın rengin beyaz olmasının pek ideal olmadığını kabul etmiş oluyor. Ancak yenilenen Material Design, şirketin tercihlerini değiştirmeye pek de niyetli olmadığını gösteriyor.

Ancak bu durum şirketin koyu renk modunun önemini kavramadığı anlamına gelmiyor. Google, YouTube ve Android Mesajlar gibi uygulamalarında koyu renk modu seçeneğini sunuyor. Koyu renk modunu iPhone’daki ana uygulamasında da sunan şirket, Google Feed için de koyu renk modunu test ediyor. Android’in stok versiyonunda da koyu temaya hızlı biçimde geçiş yapılabiliyor. Ancak Google henüz Android’e sistem ölçeğinde bir koyu renk modu ekleyecek noktaya gelmiş değil.

google koyu renk moduKoyu renk modunun pil ömrüne etkisi, hemen yukarıdaki slayt sayesinde biraz daha net biçimde görülebiliyor. Google Pixel’de ekran parlaklığı yüzde 50 seviyesindeyken YouTube uygulaması açıldığında normal mod 93 mA, koyu renkli görünüm ise 80 mA pil tüketiyor. Parlaklık en üst seviyeye yükseltildiğinde normal modun tüketimi 239 mA’ya yükselirken, koyu renk modunun tüketimi 96 mA seviyesinde kalıyor. Aradaki büyük uçurum ile koyu temaların önemi daha iyi anlaşılıyor.

İLGİLİ HABERLER