Teknoloji

Kotlin Android’in resmi programlama dilleri arasına giriyor

kotlinGoogle, I/O 2017‘de Android’de Kotlin’i, birinci sınıf programlama dili olarak resmen destekleyeceğini duyurdu. Bu dil, Google’ın resmi geliştirici aracı olan Android Studio’nun temel aldığı Jet Brains IDE’yi de geliştirmiş olan Jet Brains’in oluşturduğu yepyeni bir programlama dili.

Android geliştirme ortamı için varsayılan programlama dili özelliğini taşıyan Java gibi, Kotlin de Java sanal makinesi üstünde çalışan bir programlama dili. Zaten bu ya da diğer birçok Java sanal makine programlama dilini Android geliştirme çalışmaları için kullanmak mümkündü. Aslına bakarsanız, Android tam anlamıyla Java sanal makinesini kullanmıyor, ancak Java ile güçlü kökleri ve Kotlin’in Java ile uyumluluğu onu geliştiricileri için popüler bir seçim hâline getiriyor. Resmi Google desteği başlangıç aşamasındaki bu dil için itici güç olacaktır, ayrıca Android’de onunla çalışmaya çok daha doğal nitelik kazandıracaktır.

Bu programlama dilinin araçları Android Studio 3.0’da yerleştirilmiş şekilde gelecek. Jet Brains ve Google da programlama dilini bundan sonra süreçte birlikte destekleyeceklerinin sözünü veriyor.

Bir programlama dili olarak bu dilin Java ile yapısal açıdan birçok benzerliği bulunuyor. Nesne odaklı ve statik şekilde yazılmış olan bu dil Java ile benzer problemleri çözmek için tasarlandı. Ancak birçok açıdan yeni bir programlama dili olduğu için, Kotlin’in memnuniyet verici birçok özelliği, daha temiz bir söz dizimi, fonksiyonel programlamadan fikirleri ve Java üstüne eklenen diğer birtakım güçlendirmeleri bulunuyor.

Bir Apple projesi olan ve daha sonra açık kaynak kodlu hâle getirilen Swift programlama dilinin aksine, Google Kotlin’e sahip olmayacak. Bu programlama dile Jet Brains tarafından geliştirilmeye ve desteklenmeye devam edilecek, bununla birlikte şirket Google ile işbirliği yaparak programlama diline kılavuzluk edecek, kâr amacı gütmeyen Kotlin vakfının kurulmasını sağlayacak. Kotlin diğer platformları da hedeflemeyi sürdürecek, bu programlama dili iOS ve Mac’lerde yerel kod olarak çalışacak şekilde tasarlandı, ayrıca web geliştirme çalışmaları için de JavaScript’e derleme yapabiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER