Teknoloji

Koronavirüs salgınının teknoloji dünyası üstündeki etkisi büyüyor

koronavirüs

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara ilçesi, teknoloji dünyasının pek çok önemli şirkete ev sahipliği yapıyor. Apple‘ın genel merkezinin bulunduğu Cupertino, Google‘ın genel merkezinin bulunduğu Mountain View gibi şehirlerin tamamı idari olarak Santa Clara’ya bağlı. Kaliforniya eyaletinde ve Santa Clara bölgesindeki koronavirüs vakalarının artması nedeniyle Santa Clara Belediyesi, bölgede faaliyet gösteren şirketlerden bazı önlemler almalarını istedi. Söz konusu önlemler arasında çalışanların seyahatten kaçınması ve büyük ölçekli etkinliklerin iptali veya ertelenmesi bulunuyor.

Santa Clara Belediyesi’nin bu konudaki tavsiyeleri Apple ve Google dışında pek çok önemli şirketi etkiliyor. Palo Alto merkezli Tesla, Los Gatos merkezli Netflix, Sunnyvale merkezli LinkedIn, San Jose merkezli Adobe ve Santa Clara merkezli Intel ile Nvidia, doğrudan kararın kapsamına giriyor. Belediyenin kararı; Amazon, Facebook ve Microsoft gibi bölgede ofisleri bulunan şirketleri de etkiliyor.

Şirketlere birbirlerine bir kol mesafesi uzaklığındaki çalışanların sayısının azaltılmasını tavsiye eden belediye, hasta kişilerin evden çalışmaya teşvik edilmesini ve işe giriş-çıkış saatlerinin esnetilmesini önerdi. Başka bir sağlık sorunu bulunanların da evden çalışması gerektiği belirtilirken; yüksek risk grubundaki 50 yaş üstü kişiler için de bu tavsiye tekrarlandı.

Belediye insanlar arasındaki teması minimum seviyeye indirerek koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmayı amaçlıyor. Daha önce “Santa Clara Vadisi” olarak bilinen Silikon Vadisi’ndeki pek çok şirket, belediyenin tavsiyelerinden önce konuyla ilgili olarak kendi önlemlerini uygulamaya koymaya başlamıştı.

Silikon Vadisi’ndeki şirketlerin koronavirüs salgınına karşı aldığı önlemler

  • Adobe, Adobe Summit konferansının fiziksel katılım gerektiren kısmını iptal etti.
  • Amazon, çalışanlarından zorunlu olmayan seyahatlerini iptal etmelerini istedi. Şirket, Seattle’daki ofisindeki personelinin de mart ayının sonuna kadar evden çalışmasına karar verdi. Bu ofiste görev yapan bir kişide koronavirüs tespit edilmişti.
  • Apple, çalışanlarının Çin, Güney Kore ve İtalya’ya yaptığı iş seyahatlerini sınırlandırma kararı almıştı. Görüşmelerin çevrimiçi ortamda yapılmasını teşvik eden şirket, henüz mart ayının sonlarında gerçekleştirilmesi beklenen etkinliği için bir tarih açıklamış değil. Haziran ayında gerçekleşmesi planlanan geleneksel geliştirici konferansı WWDC’nin akıbeti de şu an için belirsiz. Apple, bu ay içinde gerçekleşecek SXSW’dan ise çekilme kararı almıştı.
  • Facebook çalışanlarının Çin, Güney Kore ve İtalya seyahatlerini kısıtlıyor. Geliştirici konferansı F8’i iptal eden şirket, burada yapmayı planladığı duyuruları çevrimiçi ortamda gerçekleşecek. Küresel bir pazarlama konferansını da iptal eden Facebook, GDC 2020 ve SXSW gibi etkinliklere de katılmayacağını açıklamıştı. Seattle merkezli personeline 31 Mart’a kadar evden çalışma izni veren sosyal ağ, San Francisco Körfez Bölgesi’nde bulunan çalışanlarına da, eğer yapabiliyorlarsa, evden çalışmalarını önerdi. San Francisco’dan genel merkezine gelen otobüsleri iptal eden Facebook, ofislerine ziyaretçi kabulünü de durdurdu.
  • NPR’ın haberine göre, Google tüm uluslararası seyahatleri askıya aldı. Şirket ocak ayında Çin’e yapılacak iş seyahatlerini yasaklamıştı. Geçtiğimiz ay ise Güney Kore, İran ve İtalya yasak kapsamına dahil edilmişti. Cloud Next ve I/O 2020 konferanslarının fiziksel kısımlarını iptal eden Google, İsviçre’nin Zürih şehrindeki bir çalışanında koronavirüs tespit edildiğini açıklamıştı.
  • Intel, şubat ayında sonunda Barselona’da düzenlenmesi gereken MWC 2020’ye katılmama kararı almıştı. MWC 2020 de bir süre sonra iptal edilmişti.
  • LinkedIn zorunlu olmayan tüm iş seyahatlerini askıya aldı. Şirket, iş görüşmelerini de sanal ortama taşıdı ve SXSW’ye katılmayacağını açıkladı.
  • Microsoft, San Francisco Körfez Bölgesi ve Seattle’da görevli personeline 25 Şubat tarihine kadar evden çalışma izni verdi. MVP Summit etkinliğini iptal eden şirket, Build 2020 konusunda henüz bir karar vermiş değil.
  • Netflix, SXSW’ye katılmaktan vazgeçti.
  • Nvidia, San Jose’de gerçekleştirmeyi planladığı GPU Teknoloji Konferansı’nı çevrimiçi ortama taşıdı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER