Teknoloji

Koronavirüs salgını Instagram’ın kurucularını yeniden buluşturdu

koronavirüs türkiye
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Instagram‘ın kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger, Facebook’tan ayrılmalarının ardından ilk kez ortak bir projede bir araya geldi. İkili, ABD’nin tüm eyaletlerinde koronavirüs ile mücadele için alınan önlemlerin yayılımı nasıl etkilediğini gösteren ve takip eden bir site hazırladı.

Söz konusu site, RT.live adını taşıyor. Krieger’in TechCrunch sitesine verdiği bilgiye göre, proje Rt (Enfekte bir kişinin hastalığı bulaştırdığı ortalama kişi sayısı) hesaplamasında Systrom’un açık kaynak yaklaşımından yararlanıyor. Rt değerinin 1’in altında olması, o eyaletin koronavirüsün yayılmasını engellemek için aldığı önlemlerin işe yaradığını gösteriyor.

Instagram kurucularının geliştirdiği site, benzer takip sitelerinden farklı veri okumalarını da mümkün kılıyor. Kullanıcılar bölge, yakın zamanda olma ve sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanması gibi kriterler doğrultusunda sınırlama yapabiliyor.

Bu veriler sayesinde ABD’nin koronavirüse karşı mücadelesini vaka oranlarının ötesinde bir bakış açısıyla yorumlamak mümkün oluyor. RT.live sitesinin daha sonra yapılacak çalışmalar için de yararlı olacağına inanılıyor.

RT.live’ın belli bir ölçüye kadar Instagram’daki çalışmaların bir sonucu olduğu söylenebilir. Systrom, Instagram’ın “patlamasına” yardımcı olan sistemleri geliştirdiği sırada “viral olma” konusu üstünde çalışıyordu. İnsanlar sosyal ağların yakıcı etkilerinden şikayetçi olsa da, sosyal ağlar küresel koronavirüs salgınıyla mücadele sırasında oldukça farklı açılardan işe yaramış gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER