Bilim

Koronavirüsle mücadelede önemli gelişme; hızlı tanı kiti kullanıma sunuluyor

fahrettin koca koronavirüs

Yeni tip koronavirüs ile mücadele ile ilgili olarak yapılan çalışmalar konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerine bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 tanısını koyma konusunda hız kazandıracak olan tanı kitlerinin 1-2 gün içinde kullanıma sunulacağını kaydetti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Bakan Koca, laboratuvar sayısının kısa süre içinde 25 ilde toplam 36’ya çıkacağını da dile getirdi. Şu anda Kovid-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri üzerinde referans laboratuvarlarda çalışmalar yapılıyor ve 16 ilde hizmet veren laboratuvarda da değerlendiriliyor. Bugün itibarıyla iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle birlikte 18 merkez çalışmaya başladı.

Koca, hastalığın teşhisinde güvenilir ve hızlı sonuç vermek adına kendi tanı kitlerini geliştirdiklerini kaydetti. Amerika’dan 500 bin tanı kiti sipariş alındığını ve bunları verildiğini, laboratuvarda 40 gündür kullanılan yerli tanı kitinin kısa zamanda rağbet görerek başka ülkelere de satıldığını dile getirdi. Yakında neredeyse bütün büyükşehirlerde test yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Koronavirüs ile mücadele çalışmalarında katkıda bulunacak en önemli etkenlerden bir tanesinin de hızlı tanı kitinin devreye girmesi olacak gibi görünüyor. Bakan Koca’nın belirttiğine göre, Çin’de geliştirilen antijen üzerinden hızla sonuç verebilen, tarama amaçlı olan bu tanı kit, bütün illere verilecek. Sonuç pozitif çıktığında referans laboratuvarında doğrulama amaçlı bir planlama da yapılıyor.

Türkiye’de şu ana kadar 10 bini aşkın test yapıldığını dile getiren Sağlık Bakanı, önümüzdeki günlerde sayının çok artacağını düşündüğünü de dile getirdi. Hedefin günde 10 ila 15 bin arası tarama yapmak olduğunu belirtti.

Alışveriş merkezleri ve mağazalar geçici kapatma kararları açıklıyor

Koronavirüs ile mücadele kapsamında evde kalınması çağrısı yapılırken, çeşitli alışveriş merkezleri ve mağazalar da geçici olarak kapatma kararlarını açıklamaya başladı. İstanbul’un Esenyurt ilçesinde Akbatı AVM ve Kadıköy ilçesindeki Akasya AVM yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında geçici bir süreliğine kapatıldı. Akasya AVM, market ve eczanenin belirli saatler arasında hizmet vereceğini kaydetti. Kanyon AVM ise 12.00 – 20.00 saatleri arasında açık kalacağını duyurdu. Beymen, Vakko, Mudo, Yargıcı, Mavi, Boyner, Network, Roman, İpekyol, Twigy, Twist gibi markalar da mağazalarını geçici süreliğine kapatma kararı aldı. Fenerium ve GS Store da mağazalarını geçici olarak kapattığını duyurdu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER