Teknoloji

Konum bilgisi toplama skandalına Microsoft da Windows Phone cihazlarıyla dahil oldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın kullanıcıların konumlarını takip etmesi olayı giderek daha da ateşli bir hâl alıyor. Şirketin aleyhine toplu dava açılırken, Apple’ın tepe yöneticisi Steve Jobs ise kendilerinin kimseyi izlemediğini iddia ederek en büyük rakibi olan Google’ın Android’ini benzer işi yaptıklarını öne sürerek hedef gösterdi. Zaten Apple gibi Google’ın da benzer izleme prosedürlerini uyguladığı ortaya çıkmıştı.

Bu konuda dikkatler Apple ve Google üzerine yoğunlaşmışken bir diğer dev de olaya dahil oldu. Microsoft’un Windows Phone 7 cihazlarının da kullanıcılarının konum bilgilerini depoladığı iddia edildi. Şirketten konum bilgilerinin hangi aralıklarla merkeze iletildiği ve konum bilgilerinin ne kadar süre boyunca cihazda depolandığına dair bir açıklama gelmedi. Ancak Microsoft konum bilgilerinin cihaza doğrudan kaydedilmediğini söyledi.

Bu açıdan Microsoft’un durumu Apple’ınkinden biraz farklı. Araştırmacıların bir kısmı iPhone 4’ün konum bilgilerini doğrudan cihazın üzerinde ve erişime açık bir dosya üzerine kaydettiğine dikkat çekiyor. Ancak karşı tarafta bulunan bazı araştırmacılar da Apple’ın söz konusu bilgileri kullanıcıları izlemek için değil, telefonun ve bağlı bulunduğu şebekenin performansını izlemek için kaydettiğini iddia ediyor. Geçmişe dönük bilgilerin zamanla silinmesini gerektiğini dile getiren araştırmacılar, muhtemelen gözden kaçan bir durum nedeniyle bu sürecin gerçekleşmediğini belirtiyor. Bu durumda bir yıldan fazla süreye ait konum bilgilerinin cihazda saklanmış olabileceği iddia ediliyor. Üstelik Apple cihazlarının konum bilgisini konum servis uygulamaları kapalıyken bile kaydetmeye devam ettiği söyleniyor.

Google’ın Android cihazlarında ise dadece son birkaç konum bilgisinin cihazda saklandığı dile getiriliyor. Yani, Apple’ın durumundaki gibi uzun süreli bir konum kaydı cihazda saklanmıyor.

Mobil dünyanın üç büyüğünün karşı karşıya kaldığı bu konum bilgisi skandalının sonu nereye varacak, çok merak ediyoruz. Ayrıntıları bu sayfalardan aktarmayı sürdüreceğiz.

İlgili – CNET

İLGİLİ HABERLER