Teknoloji

Kısır fareler kök hücre terapisiyle hamile kaldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

kok hucre terapisiÇin’in Şangay şehrinde bulunan Jiao Tong Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, kök hücreler ve kısır fareler üzerinde bir çalışma gerçekleştirdi. Genç bir fareden alınan eşeyli kök hücreleri, daha önce kısırlaştırılan bir farenin yumurtalığına yerleştirildi. Kök hücre terapisi gören fare, 5 ila 8 hafta sonra çiftleştirildi.

Deneyde toplam sekiz fare kullanıldı. Bu sekiz farede altısı, çiftleşme sonucunda hamile kaldı. Fareler sağlıklı doğum gerçekleştirmeyi başardı.

Science News’te yer alan habere göre, söz konusu teknik doğurgan olmayan kadınların da hamile kalmasını sağlayabilir. Bu yöntemin insanlar üzerinde uygulanabilmesi için uzun bir süre beklemek gerektiği düşünülüyor. Yine de, eşeyli kök hücrelerin doğurganlığı sağlamak için kullanılabileceğinin kanıtlanması ileriye doğru atılmış büyük bir adım niteliğini taşıyor.

Doğurganlığı sağlamak için kök hücre terapisi dışında yöntemler de test ediliyor

Doğurganlığı sağlamak için yapılan diğer çalışmaların testlerinde de olumlu sonuçlara ulaşılıyor. Kısa bir süre önce, üç boyutlu yazıcıdan çıkarılan bir yumurtalık fare yavrusunun doğmasını sağlamıştı. Philadelphia’daki bir çocuk hastanesinde yapılan araştırmalarda ise erken doğan bebeklerin hayatını kurtarmak için yapay bir rahim geliştirilmişti.

İLGİLİ HABERLER