Eğlence

Kodi medya oynatıcısı Xbox One uygulamasıyla köklerine dönüyor

kodi xbox oneTamamen yasal, ancak adı biraz kötüye çıkmış bir medya oynatıcısı olan Kodi şimdi Xbox One kullanıcılarının hizmetinde. Ancak bu uygulamanın öncelikle Avrupa’daki kullanıcılar tarafından kullanılabileceği, bu şekilde bir bölge kısıtlamasının getirildiği belirtiliyor.

Yetenekli bir medya oynatıcı uygulaması olan Kodi, üçüncü taraf eklentiler sayesinde yüksek bir genişletilebilirliğe sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Canlı TV üzerinden yayın kaydı yapmaya kadar birçok imkanı sunuyor. Ancak bu özelliğin Microsoft’un konsolunda yer alması beklenmiyor.

Yine de, Kodi’yi ünlü yapan en önemli unsur korsan izlemelere kapı açması. Geniş yelpazeye yayılmış eklentileri sayesinde televizyon programlarını, spor karşılaşmalarını ve filmleri, yasal olmayan biçimde, oturma odası rahatlığında izleme imkanı sunuyor.

Üstelik Amazon’un Fire TV’si veya Google’ın Chromecast’i gibi, ucuz HDMI aygıtlarının üstüne yüklenen özelleştirilmiş yazılımlarla hazırlanmış Kodi kutuları da bir pazar oluşturmuş durumda. Her ne kadar Kodi’nin arkasındaki kuruluş olan XBMC Foundation bu gibi yasa dışı üçüncü taraf eklentilerle arasına mesafe koysa da, adının bu şekilde de olsa duyunmasından yararlanıyor.

Konuyla ilgili olarak yayınlanan blog yazısında Kodi, Xbox One uygulamasının henüz tam olarak bitmediğini söylüyor, bazı özelliklerin eksikliğine ve karşılaşılabilecek bazı hatalara dikkat çekiyor. Örneğin; Video ve Müzik klasörlerine erişim kısıtlı şekilde gerçekleşiyor. Ağ desteği ise NFS:// paylaşımlarıyla sınırlı. Bağlanmış harici disk aygıtlarına veya Blu-ray sürücüsüne erişim sunulmazken bazı eklentilerle sorun yaşanabileceği de hatırlatılıyor.

Kodi hayatına XBMC (Xbox Media Center) ya da XBMP (Xbox Media Player) olarak başlamıştı. Eskiden ilk nesil Xbox konsollarında multimedya dosyalarını izlemeyi sağlayan bir girişimdi. Yani, bu yazılım bir nevi özüne dönüş yapıyor.

İLGİLİ HABERLER