Eğlence

Kodak ve Hollywood analog sinema filmlerini hayatta tutmak için güçlerini birleştiriyor

kodak-200711

Quentin Tarantino, Christopher Nolan, JJ Abrams gibi ünlü yönetmenlerin lobi çalışmaları meyvesini verdi ve film stüdyoları analog sinema filmlerinin üretiminin devam etmesi için Kodak ile işbirliği kararı aldı. The Wall Street Journal’ın haberine göre, stüdyolar önümüzdeki yıllarda ihtiyaçlarından ve planlarından bağımsız olarak Kodak’tan belli miktarda analog film satın alacak. Fujifilm’in 2013’te sektörü terk etmesinin ardından Kodak, pazardaki tek büyük analog sinema filmi üreticisi olarak kalmıştı.

Arri ve RED gibi şirketlerin ürettiği profesyonel dijital film kameralarının ortaya çıkması Kodak’ın düşüşünü hızlandırmıştı. The Wall Street Journal son sekiz yıllık dönemde Kodak’ın analog film satışlarının yüzde 96 oranında düştüğüne dikkat çekti. Ancak bu düşüşe rağmen sinema endüstrisi analog filmlerle bağlarını koparabilmiş değil. JJ Abrams yeni Star Wars filminde analog formatı da kullanacağını açıklamış, Colin Trevorrow ise Jurassic World’ü hem 35 mm. hem de 65 mm. formatlarında çekmişti.

Ünlü yönetmen Quentin Tarantino da dijital formatta gösterimin televizyonu açmaktan farksız olduğunu belirtmiş ve sinemanın anlamının daha farklı bir şey olduğunu dile getirmişti. Tarantino Kodak ile anlaşma yapması için ünlü film stüdyolarından Weinstein Company’nin Kodak ile anlaşması için lobi çalışması yürütmüştü. Kodak Weinstein dışında Warner Bros, Universal, Paramount ve Disney ile de işbirliği yapıyor.

İLGİLİ HABERLER