Manşetler

Kodak fotoğrafçılar için KodakCoin adında kripto para çıkarıyor

Adlarına ve misyonlarına blockchain ve kripto para ile ilgili terimleri ekleyen şirketlerin sayısı giderek artıyor. Bunu yapan şirketler daha sonra borsada işlem gören hisse senetlerinin değerlerinde de artış görüyor. Bu eğilimi takip eden şirketlerin en sonuncusu ise, şaşırtıcı biçimde Kodak oluyor. Kodak, fotoğrafçılar için KodakCoin adında bir kripto para birimi çıkardı. Haberin duyulmasının ardından, Kodak’ın New York borsasında işlem gören hisse senetlerinin değeri haberi yayına hazırladığımız sırada yüzde 117 oranında artış göstererek 6.80 dolara çıkmıştı.

KodakCoin’ler KodakOne fikir hakları yönetim platformu tarafından desteklenen yeni bir blockchain yapısı içinde çalışan madeni paralar olacak. Platform, fotoğrafçıların kayıt olmaları, yeni ve eski çalışmalarını lisanslamaları için bir dijital fikri haklar yönetimi hesap defteri oluşturacak. Hem platfom hem de kripto para biriminin fotoğrafçılara ve ajanslara görüntü hakları yönetimi konusunda daha fazla kontrol alma fırsatı sunacağı konuyla ilgili basın bülteninde dile getiriliyor. Dijital para biriminin de fotoğrafçılara güvenli bir platform üzerinden ödemelerini almalarına ve çalışmalarını satmalarına yardımcı olacağı dile getiriliyor.

Kodak CEO’su Jeff Clarke, ilgili basın açıklamasında, “blockchain” ve “kripto para birimi” kavramlarının teknoloji endüstrisinde popüler kavramlar olduğuna dikkat çekti. Çalışmaları üzerinde kontrol sağlama konusunda zorluk çeken fotoğrafçılar için ise, bu kavramların çözülemeyen bir problemin çözümü konusunda anahtar rol oynayacağını dile getirdi.

Sanat eserlerini ve illüstrasyonları blockchain teknolojisi üzerinden satma konusunda bir örnek de bulunuyor. Ethereum tabanlı CryptoKitties, Guilherme Twardowski tarafından çizilmiş sanat eserlerini barındırıyor.

Kodak’ın çerçevesini çizdiği blockchain tabanlı platformu ve sanal para birimi kağıt üstünde epey iyi görünüyor. Ancak fotoğrafçılık şirketinin hedeflerine erişmek için neden blockchain’i kullandığı tam olarak açık değil. Halbuki şirket, başka bir sosyal medya platformunu da kullanabilirdi. Görünüşe göre Kodak, blockchain ve kripto para birimleri etrafında oluşan popülariteden yararlanmak istedi.

KodakCoin’in ilk para arzı 31 Ocak’ta açılacak. ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve diğer ülkelerdeki yatırımcılar, SEC yönergeleri altında, güvenli bir para birimi olarak işleyecek bu dijital para birimine yatırım yapabilecekler.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER