Manşetler

Kış saati uygulaması kaldırıldı, saatler geri alınmayacak

kış saati

kış saatiHer yıl mart ayınının sonunda saatlerin 1 saat ileri alınmasıyla gerçekleştirilen yaz saati uygulaması, Resmi Gazete’de yayınlanarak resmiyet kazanan karara göre yıl boyunca geçerli olacak. Böylelikle kış saati uygulaması kaldırılmış oluyor.

Yayınlanan karara göre, 26 Mart 2016 tarihinde tüm yurtta saatlerin bir saat ileri alınması ile başlayan yaz saati uygulaması 30 Ekim 2016 Pazar günü saat 4’te sona ermeyecek. Karar çıkmadan önce bu zaman geldiğinde 1 saat geri alınması gereken saatler, olduğu şekilde işlemeye devam edecek.

Bu durum Almanya, Fransa gibi Orta Avrupa saat dilimini kullanan ülkelerle yazın 1 saat olan saat farkının kışın 2 saate çıkacağı anlamına geliyor. Yani, diğer ülkelere saat farklılıkları yaz ve kış mevsimlerinde farklılık gösterecek.

Kış saati kaldırılınca elektronik cihazlar ne olacak?

Yaz saati uygulamasının yıl boyunca geçerli olması, kış saatinin kullanılmayacak olması elektronik cihazları da etkileyecektir. Yakın geçmişte yaz saatine geçişin, sınav ve seçim gibi nedenlerle bir gün geciktirildiğine tanık olmuştuk. Bu durumların bile elektronik cihazların saatlerinde karmaşa yarattığını görmüştük. Cihaz ve yazılım üreticilerinin Türkiye’deki yeni saat düzenlemesine göre ürünlerini düzenlemesi gerekecektir. Yakın gelecekte Türkiye’ye özel cihazlarda, saat düzenlemesine yönelik güncellemeler görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER