Teknoloji

Kindle Fire’da gelen Silk ile uzak sunucu destekli ve hızlı web deneyimi – Video

Amazon’un yeni tableti Kindle Fire Android işletim sistemini kullansa da, internet tarayıcısı olarak Android’in doğal çözümü yerine Amazon’un geliştirdiği Silk adı verilen özel bir internet tarayıcısı barındırıyor.

Bir ayağı Kindle Fire’da bir ayağı ise Amazon’un EC2 sunucularında olan Silk ön bellekleme, sıkıştırma ve diğer teknolojilerin kombinasyonunu kullanarak, web sitelerinin EC2 sunucularına depolanmış en son hâllerini cihaza göndererek hızlandırılmış bir web’de gezinme imkânı sunuyor. Sistem multimedya optimizasyonunu da destekliyor. Örneğin, 3 MB’lık bir büyüklüğe sahip olan fotoğraf 50 KB’lık boyuta indirilerek Kindle Fire’a gönderiliyor. Bu, daha az bant genişliği kullanımı ve daha kısa yükleme süresi demek. Bunun yanında Amazon kullanıcı davranışını önceden sezen bir teknolojiden de yararlanıyor. Bu teknoloji kullanıcıların web’de gezinme davranışlarını izliyor ve açacağı sonraki sayfa için önceden tahminde bulunarak o sayfayı önceden yükleyip hazır hâle getiriyor.

Öte yandan, Amazon’un EC2 sunucuları çökse bile Amazon, Kindle Fire kullanıcılarının internet erişiminde yoksun kalmayacağı konusunda garantide bulunuyor. “Dağıtılmış görünüm” adı verilen ve alt sistemlerin dahil olduğu bir süreç sayesinde Kindle Fire’ın internet tarayıcısı kendi başına da hareket edebiliyor. Tabii, bu durumda Amazon Kindle Fire kullanıcıları alıştıklarından daha yavaş, aslında normal olarak nitelendirebileceğimiz hızla internet erişimi kurmuş olacak.

Video: Amazon Silk İnternet Tarayıcısı

İLGİLİ HABERLER