Teknoloji

Kickstarter kampanyalarıyla toplanan kaynak miktarı 2 milyar doları aştı

kickstarter-logo-170214

Kitle fonlama platformu Kickstarter, 11 Ekim itibarıyla ev sahipliği yaptığı kampanyalarda 2 milyar dolardan fazla bağış toplandığını açıkladı. 2009’da faaliyete geçen şirketin ilk 1 milyar dolar barajını aşması 14 ayı bulurken, ikinci 1 milyar dolar barajı sadece 19 ayda geçildi.

Son iki yılda kitle fonlama kampanyalarına artması, Kickstarter ve rakibi Indiegogo için büyük bir potansiyel sağlamışa benziyor. Projelerine kaynak arayan pek çok girişimci, artık ilk olarak Kickstarter veya Indiegogo üzerinden çağrıda bulunuyor.

Kickstarter, internet sitesi aracılığıyla bazı ilginç istatistikler de paylaştı. Platformda düzenlenen kampanyalara bugüne kadar 9.5 milyon kişinin katıldığı belirtilirken, bunlardan 3 milyonunun iki veya beş Kickstarter projesine destek verdiği ifade edildi. Şirket, 1.7 milyon kişinin herhangi bir karşılığı olmadığını bildikleri hâlde 150 milyon dolarlık bağışta bulunduklarına dikkat çekti. 49 kişinin 1000’den fazla projeye destek olması da ilginç bir diğer detay olarak ön plana çıkıyor.

Kickstarter proje ve bağışlarının kategorilere ayrılması da ortaya ilginç sonuçlar çıkarıyor. Platformdaki toplam proje sayısı 260 bine ulaşırken, bu rakamın 50 bin 852’lik kısmını film ve video projeleri oluşturuyor. Film ve videoyu müzik, oyun ve sinema takip ediyor. En çok bağışın yapıldığı kategori olarak ise oyunlar öne çıkıyor. Oyunlara yapılan bağış miktarı 412.4 milyon dolar olurken, ikinci sıradaki teknoloji kategorisinde yapılan bağışların miktarı 360 milyon doları buldu. Üçüncü sırada ise 351.6 milyon dolarla tasarım yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER