Teknoloji

Nokia G42, G22 gibi kolay tamir edilebilir bir akıllı telefon olarak geldi

nokia g42

Akıllı telefon sektörü, artık kullanıcı dostu bir yaklaşım olan “kendi kendine tamir” konseptine yöneliyor. HMD’nin bu konsepti hayata geçirdiği son modeli Nokia G42, kullanıcıların evde kendi başlarına tamir edebilecekleri bir telefon. Üstelik bu, HMD’nin ilk tamir edilebilir telefonu olmayışı, sektörde bir trendi işaret ediyor.

Nokia G42, HMD’nin iFixit ile kurduğu iş ortaklığıyla satılan yedek parça ve kitler yardımıyla kullanıcıların kolaylıkla tamir edebileceği en son akıllı telefon modeli. Cihazın mor renkteki, 6GB RAM ve 128GB depolama alanına sahip sürümü, çarşamba gününden itibaren İngiltere’de 199 sterlin (yaklaşık 255 dolar) fiyatla satışa çıkıyor ve Avrupa’da 249 eurodan satışa sunulacak. Ayrıca, belirli Avrupa pazarlarında satılacak 4GB RAM’li bir model de bulunacak.

Bu yılın başlarında duyurulan Nokia G22 modeline benzer şekilde, HMD, Nokia G42’nin dört ana bileşeninin; bunlar telefonun bataryası, ekranı, şarj portu ve arka kapağı oluyor, zamanla bozulduğunda veya yıprandığında kolayca değiştirilmesine odaklanıyor. HMD, yedek parçaların iFixit üzerinden beş yıl boyunca mevcut olmasını planlıyor.

Nokia G42, 149.99 sterlinlik Nokia G22’ye göre daha fazla özellik ve performans sunmak üzere tasarlanmış. Bu kez, 5G ağlarına destek sunuyor ve Unisoc T606 yerine Qualcomm Snapdragon 480 Plus işlemci tarafından çalıştırılıyor. Ancak, Nokia G22’ye benzer şekilde, yeni Nokia G42’nin de yalnızca iki önemli Android güncellemesi (Android 13 ile birlikte geliyor) ve üç yıl güvenlik güncellemeleri alması planlanıyor.

nokia g42

Nokia G42’nin özellikleri arasında, sınırlı miktarda toz ve su sıçramasına dayanabilen düşük bir IP52 derecesi bulunuyor. HMD Nokia G42’nin diğer dikkat çekici özellikleri arasında, 50 megapiksel ana kamera, 2 megapiksel derinlik sensörü ve 2 megapiksel makro sensörden oluşan üçlü arka kamera da bulunuyor. Telefonun 6.56 inçlik 720p 90Hz ekranının üstünde bir damla çentiği içerisinde 8 megapiksel selfie kamerası bulunuyor ve dahili batarya 5.000mAh kapasiteye ve 20W’a kadar hızlı şarj desteğine sahip.

Avrupa Parlamentosu’nun, akıllı telefonlar ve diğer elektronik cihazlar için kullanıcı tarafından değiştirilebilir bataryaları zorunlu hale getiren bir öneriyi kuvvetle desteklediği bir oylamanın ardından HMD, Nokia G42’yi duyurdu. Ancak HMD’nin planlarının, yaklaşan yasa düzenlemelerinden ziyade tüketici ihtiyaçlarından etkilendiği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER