Ulaşım

Kendi kendine giden otomobil satışları 2035’e kadar 11.8 milyona ulaşacak

Pek çok otomobil üreticisi ve teknoloji şirketi kendi kendine giden otomobiller üzerinde çeşitli çalışmalar yapıyor. Halihazırda bu kategorideki otomobiller ikiye ayrılıyor. İlk kategorideki araçlar bazı sürücü girdilerine ihtiyaç duyarken, ikinci gruptaki araçlar hiçbir sürücü verisine ihtiyaç duymadan özerk olarak yolda ilerliyor. Google ikinci grup konusundaki en iddialı çalışmaları yapan şirket olarak tanımlanıyor.

google-surucusuz-otomobil-240813

Otomobil üreticileriyse daha çok sürücü katkısı olan modeller üzerinde çalışıyor. Bu teknolojide araç gaz ve fren kontrolünü ele alıyor ve böylelikle arkadan çarpmaların önemli ölçüde azaltılması planlanıyor. Bazı üreticiler direksiyon kontrolünü de araca teslim eden teknolojiler üzerinde çalışmayı sürdürüyor.

IHS Automotive tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, 2025 yılı itibarıyla kendi kendine giden otomobil satışları yıllık 230 bin birime ulaşacak. 2035 yılındaysa yollarda 11.8 milyon kendi kendine giden otomobil olacak. Projeksiyonu 2050 yılına kadar uzatan IHS, o dönemde neredeyse tüm otomobillerin kendi kendine gidebilen türden olacağınu öngörüyor. Kendi kendine giden otomobilllerin sayısının artmasıyla birlikte yol güvenliğinin artacağı belirtilirken, kendi kendine giden ilk otomobillerin başlangıçta uçaklardaki otomatik pilota benzer bir yapıda olacağı düşünülüyor. Nissan 2020 itibarıyla kendi kendine giden otomobilleri piyasaya sürme sözünü verirken, 2025 itibarıyla bu otomobillerin ABD’de 7 bin ila 10 bin dolar arası bir fiyatla satılması bekleniyor.

İlgili >> DesMoines Register

İLGİLİ HABERLER