Teknoloji

Dünyanın ilk PC’lerinden Kenbak-1 açık artırmaya çıkarıldı

kenbak-1-091115

“Kenbak-1 Digital Computer” ismi çoğu kişide pek çağrışım yaratmayacaktır. Ancak dünyanın satışa sunulan ilk kişisel bilgisayarı olan cihaz, teknoloji tarihinde önemli bir yere sahip. Sadece 50 adet üretilen Kenbak-1 modellerinden biri, geçtiğimiz hafta sonu itibarıyla açık artırmaya çıkarıldı.

John Blankenbaker tarafından 1971’de geliştirilen Kenbak-1, 750 dolarlık fiyat etiketiyle satışa sunuldu. Altair 8800 ve Apple I gibi modellerden daha eski, Datapoint 2200’den ise daha yeni olan Kenbak-1 ile Blankenbaker, okullardaki bilgisayar programlama eğitiminin yaygınlaşmasını amaçlamıştı.

Herhangi bir mikro işlemci barındırmayan Kenbak-1’de sadece 256 bayt RAM bulunuyor. Üretilen Kenbak-1 sayısı 50’yi geçmese de, son yıllarda açık artırma sitelerinde sıklıkla Kenbak-1’e rastlamak mümkün oluyor. Kısa bir süre önce 31 bin dolara satılan Kenbak-1 modellerinden biri, şu anda da Alman müzayede şirketi Breker tarafından satılıyor.

Tarihsel bakımdan Kenbak-1’in önemini tartışmak bile gereksiz. Ancak zengin bir koleksiyoner değilseniz Kenbak-1 açık artırmasına katılmanız da kulağa çok mantıklı gelmeyecektir.

İLGİLİ HABERLER