İncelemelerManşetler

Keenetic Viva İncelemesi

Evinde veya iş yerinde fiber internet aboneliğinden yararlanan ve mevcut router cihazından memnun olmayan kullanıcılar için Keenetic’in farklı seçenekleri bulunuyor. Keenetic Viva, bu seçenekler içinde en uygun fiyata sahip olanı olarak karşımıza çıkıyor. Keenetic Viva’yı, daha önce incelediğimiz üst sınıf ürünler; Ultra ve Giga ile karşılaştırdığımızda birçok açıdan onlardan geri kalmadığını görüyoruz. Bununla birlikte Keenetic, Viva ile birlikte fiyat ve performans arasında bir denge yakalamaya çalışmış.

Çift bant Wi-Fi desteğine sahip olan Keenetic Viva, 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarını destekliyor. Üstünde dört adet, 5 dBi gücünde anten bulunuyor. Bu antenler hareket ettirilebilir yapısı sayesinde sinyal yönünü ayarlamayı sağlıyor. Buna ek olarak Viva’yı yatay veya düşey biçimde kullanmaya izin veriyor. Viva, boyut olarak Ultra ve Giga’dan daha küçük, buna rağmen yine iki adet USB portunu bünyesinde barındırıyor. Her iki port da USB 2.0 desteğine sahip. Bunlar sayesinde Viva’ya 3G veya 4G modem bağlayarak alternatif bir kablosuz bağlantı yöntemi elde edebilirsiniz. Aynı zamanda harici disk bağlayarak bir dosya sunucusu da kurabilirsiniz.

keenetic viva

Keenetic Viva’nın arkasında ise 5 adet Ethernet portu görüyoruz. Viva ve Ultra’daki gibi SFP portu yok, bu da fiber internet bağlantısını sadece RJ-45 Ethernet kablosuyla sağlayabileceğiniz anlamına geliyor. Viva’nın önünde güç, internet, kablosuz ağ durumlarını belirten gösterge lambaları bulunuyor. Öte yandan Wi-Fi işlevleri için eklenmiş fonksiyon tuşu da mevcut. Bu tuşa Viva’nın sağına ve soluna yerleştirilmiş iki fonksiyon tuşu daha eşlik ediyor. Tüm bu tuşların işlevlerini web arayüzünden özelleştirebilirsiniz.

Viva’da çift çekirdekli, 880 MHz MT7612A işlemci, 128 MB DDR3 RAM, 128 MB dahili hafıza bulunuyor. MU-MIMO, beamforming, Wireguard gibi, Keenetic Giga incelememizde detaylandırdığımız gelişmiş özellikleri Viva’da da görüyoruz. Bunun yanı sıra WPA3 kablosuz ağ güvenlik protokolü de destekleniyor. Bu yeni güvenlik protokolünü son model akıllı telefonlarda ve diğer cihazlarda sıklıkla görmeye başladık. Bu sayede Viva ile güvenlik konusunda geleceğe dönük yatırım da yapmış oluyorsunuz.

keenetic viva

Keenetic Viva ile ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm bilgiler kutusunun arkasında detaylı biçimde verilmiş. Öne çıkan güvenlik özellikleri ve diğer detaylar, kutu içeriği ve teknik özellikler burada listeleniyor. Kutudan ise Viva’nın yanı sıra güç adaptörü, kullanım kılavuzu ve Ethernet kablosu çıkıyor. Böylelikle kurulum için başka bir aksesuara ihtiyacınız kalmayacaktır.

Başlamadan önce Keenetic Viva’nın elektrik ve ağ bağlantılarını yapın. Sonrasında Keenetic mobil uygulamasını veya bilgisayar üzerinden web arayüzüne erişerek kurulum işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Viva daha kutusundan çıkar çıkmaz Wi-Fi bağlantısı açıldığı için kurulum sırasında bilgisayar bağlantısı için kabloya gerek kalmıyor.

Eğer internet servis sağlayıcınız bağlantı bilgilerini size veriyorsa, dairenize gelen Ethernet kablosunu doğrudan Viva’ya takıp konfigürasyonu yapabilirsiniz. Viva, MAC adresi değiştirme izni de veriyor. Eğer bağlantınız size operatörünüz tarafından verilen cihazla eşleştirilmişse, Viva’nın MAC adresini bu cihazın adresiyle değiştirerek işlemlere devam edebilirsiniz. Elinizde fiber internet bağlantı bilgileriniz yoksa, operatörünüzün verdiği cihazdan Viva’ya bağlantı sağlayarak Viva ile ayrı bir ağ kurgulayabilirsiniz. Bu durumda web arayüzünde, Ev ağı bölümünden IP aralığını değiştirmeniz gerekiyor. Bundan sonra operatörünüzün verdiği modem cihazının Wi-Fi bağlantısını kapatarak Viva üzerinden kablosuz ağ hizmetini sunabilirsiniz.

Keenetic Viva da diğer Keenetic cihazları gibi Keenetic OS ile yüklü olarak geliyor. Keenetic OS, kolay kullanılabilir bir web arayüzünü kullanıcılara sunuyor. Web arayüzünün ana sayfasında bağlantı durumu, kablosuz ağ durumu, cihaz özellikleri ve bunun gibi önemli detayları görebilirsiniz. Keenetic Viva’ya alternatif bağlantı yöntemleri tanımlayabilir, kablo internet bağlantısının kesilmesi durumunda Wi-Fi erişim noktasına bağlanarak bunun üzerinden Viva’ya bağlı cihazlara bağlantı sunmaya devam edebilirsiniz. Ya da USB portlarından bir tanesine bir 3G ya da 4G modem bağlayarak yedek bir bağlantı türü daha sunabilirsiniz.

Keenetic OS’in bir başka güzelliği sürekli güncelleniyor olması. Güncellemeler konusunda da büyük pratiklik sağlıyor. Sistem Ayarları bölümü altında bulunan güncellemeler bölümünde, tek bir tuşa basarak güncelleme işlemini yapabilirsiniz. Eğer dilerseniz, beta sürümlerini indirerek yenilikleri herkesten önce de deneyebilirsiniz. Otomatik yazılım güncelleme ayarını açarsanız, yeni sürümler cihazınıza otomatik olarak yüklenecektir.

Viva’nın bir başka avantajı da bileşen seçenekleriyle cihazı ihtiyaçlarınıza göre düzenleme imkanını sunması oluyor. OpenVPN istemci veya SSH sunucu gibi, isteğe bağlı sistem bileşenlerini yükleyebilirsiniz. Üstelik bu bileşenler internet üzerinden güncellenebiliyor, böylelikle hem güvenlik hem de performans tarafında sürekli verimli biçimde kalması sağlanıyor. Tabii ki, bileşen seçeneklerinin yüklenme sınır cihazın hafızasıyla sınırlı oluyor.

Büyük evler veya ofisler için Keenetic Viva, ağınızı daha da genişletme imkanı sunuyor. Keenetic’in verimli çalışan Wi-Fi Mesh sistemi sayesinde, örgü tipinde bir ağ oluşturabilir, tek bir Wi-Fi şebekesiyle evin veya iş yerinin tamamını kaplayabilirsiniz. Wi-Fi Sistemi bölümü altından yeni bir cihaz ekleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için mesh sistemini destekleyen bir Keenetic router cihazını Viva’ya kabloyla bağlamalı ve ekleme işlemini tamamlamalısınız. Ekleme işlemini Keenetic mobil uygulaması üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Ekleme işlemi tamamlandıktan sonra Mesh cihazının kablo bağlantısını keserek istediğiniz yere konumlandırabilirsiniz.

Keenetic mobil uygulaması da ağınızın kontrolünü verimli şekilde yapmanızı sağlıyor. Ağa bağlı cihazları detaylarıyla görebilir, onlara sınırlandırmalar getirebilir, statik IP ataması yapabilir veya bağlantı zamanlayıcısı ekleyebilirsiniz. Aile profili ekleme ve ayarlama işlemini de mobil uygulamadan gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik Viva’yı Keenetic Cloud sistemine ekleyerek modem cihazına uzaktan erişme imkanınız da var. Keenetic mobil uygulaması üzerinden, evinizden veya iş yerinizden uzaktayken tüm ayarları yapabilirsiniz. Benzer şekilde, domain adı belirleyerek Keenetic Viva’nın web arayüzüne uzaktan erişim imkanınız da bulunuyor.

Keenetic Viva, çift bant Wi-Fi desteği, iki adet USB portu, gelişmiş güvenlik özellikleri gibi noktalarıyla üst sınıf cihazlar olan Giga ve Ultra ile karşılaştırılabilecek bir seviyeye ulaşıyor. Hem yüksek performanslı ve verimli bir ağ kurmak isteyen, hem de bütçesini düşünen kullanıcılar için Keenetic Viva, önerilenler listesine rahatlıkla girebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER