İncelemelerManşetler

Keenetic Giga İncelemesi

keenetic giga inceleme

Günümüzde fiber internet bağlantısının hızları saniyede 100 megabit seviyesinin üstüne çıktı. Her ne kadar yüksek fiyatlı olsa da, saniyede 1 gigabite varan indirme hızlarının sunulduğunu görüyoruz. Bu yüksek hızdan en iyi seviyede yararlanmak için, yüksek donanımlı bir cihaza ihtiyacınız var. Bu noktada Keenetic Giga, en uygun modellerden bir tanesi olarak öne çıkıyor.

Gigabit ve fiber desteklerini bir arada sunan bir ağ çözümü olan Keenetic Giga, 1 Gigabit saniyeye kadar hıza sahip tüm internet planlarını destekliyor. Evinizde bulunan IPTV ve akıllı TV servisleri için de gereken hızı fazlasıyla sunuyor. 2.4 GHz ve 5 GHz Wi-Fi bantlarını destekleyen bu ürün AC1300 standardına da uyumlu. Kablosuz ağ hızı teoride saniyede 867 Mbit seviyesine çıkıyor ki, bunun da gigabit sınırına epey yakın olduğunu söyleyebiliriz. Sahip olduğu dört adet 5 dBi güçlü anten sayesinde kablosuz ağ sinyalinin yönünü ayarlamak mümkün. Böylelikle evinizde veya iş yerinizdeki en uzak köşelere bile düzgün bir sinyal akışı sağlayabilir, kapsamı artırabilirsiniz. Bu arada PCB üzerine yerleştirilmiş dört adet kablosuz güçlendirici de zayıf sinyalleri alıp yükseltiyor ve yönlendiriciye iletiyor. Bu sayede çok daha uzak mesafelerdeki cihazlarla da iletişim imkanı sunuluyor. Aynı zamanda veri gönderirken cihazın gücünün daha efektif biçimde kullanılması mümkün oluyor.

Keenetic Giga’da yer alan bir başka önemli kablosuz ağ teknolojisi de MU-MIMO oluyor. Bu sayede Keenetic Giga, farklı kanallardan farklı kullanıcılarla iletişim kurabiliyor. Kullanıcı sayısının artmasına bağlı olarak performansta düşme yaşanmıyor. Sıradan kablosuz cihazlarda birden fazla kullanıcı sabit kanalları kullanırken performans düşüklüğü yaşanır. Aynı zamanda ana cihaza uzak ve yakın olan kullanıcılar aynı anda iletişim kurduğunda, uzaktaki kullanıcı ile yaşanan sinyal sorunu yakındaki kullanıcının bağlantı gücünü de düşürür. MU-MIMO ile bu sorunların önüne geçiliyor. Öte yandan yine cihazda bulunan Beamforming özelliği sayesinde, evde veya iş yerinde hareket hâlinde olan kullanıcıların cihazlarının Giga ile olan iletişimi yöneltilebiliyor, maksimum verimlilik sağlanıyor.

Yukarıda sözünü ettiğimiz MU-MIMO ve Beamforming teknolojileri özellikle akıllı telefonları veya tabletlerinde oyun oynayanlar için donma ve takılmaları azaltıyor. Ağ performansı diğer cihazlardan dolayı olumsuz şekilde etkilenmedi için ping sürelerinin artması veya bağlantı hızının düşmesi gibi sorunlar yaşanmıyor.

Keenetic Giga, sahip olduğu donanım bileşenleri bakımından da güçlü. Böylelikle saydığımız gelişmiş teknolojileri en iyi şekilde destekliyor. 880 MHz hızında çalışan çift çekirdekli MT7621A işlemci, 256 MB RAM, 128 MB flaş bellek mevcut. Cihazın tasarımı daha önce deneyimlediğimiz Keenetic cihazlarınınkine benziyor. Sahip olduğu portlar ve antenler de dikkate alındığında, Keenetic Ultra ile çok yakın bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Cihazın sağ kenarında biri USB 3.0, diğeri USB 2.0 destekli olmak üzere iki tane A tipi USB portu var. Ön tarafta ise gösterge ışıklarının dışında bir adet kablosuz bağlantı amaçlı fonksiyon tuşu mevcut. Ayrıca her bir USB portunu yanında birer fonksiyon tuşu var. Bunların işlevlerini web arayüzünden ayarlayabilirsiniz.

Arka tarafa baktığımızda her biri saniyede 1 Gigabit bağlantı destekleyen toplam beş adet Ethernet portu görüyoruz. Bunlardan 4 tanesi RJ-45, bir tanesi ise birleştirilmiş RJ-45 ve SFP biçiminde. İkinci port, fiber internet servis sağlayıcınızın evinize getirdiği kabloyu doğrudan Keenetic Giga’ya bağlamanıza izin veriyor. Evinize gereken kablo RJ-45 uçluysa 0 portuna takabilirsiniz. Doğrudan fiber kablosu geliyorsa, SFP portuna bağlayabilirsiniz. Bu kombo port aynı anda sadece tek bir kablo bağlamaya izin veriyor.

Keenetic Giga’nın kutusu da oldukça bilgilendirici bir arka yüz tasarımına sahip. Bu sayede ağ cihazının temel özelliklerini ve işlevlerini görebilirsiniz. Kutunun içinden Giga’nın yanı sıra bir adet güç adaptörü ve bir adet de Ethernet kablosu çıkıyor. Bunun yanı sıra hızlı başlangıç kılavuzu da mevcut.

Eğer servis sağlayıcınız kullanıcı adı, şifre ve diğer bağlantı parametrelerini sağlıyorsa; onun temin ettiği cihazı çıkarıp bunun yerine Keenetic Giga’yı bağlayabilirsiniz. Aynı zamanda servis sağlayıcınızın sunduğu modemi köprü moduna alarak da benzer şekilde doğrudan kurulum gerçekleştirebilirsiniz. Eğer elinizde internet bağlantısı için gerekli kullanıcı adı ve şifre yoksa, o hâlde Keenetic Giga ile yeni bir ağ kurabilir ve internet erişimini de operatörünüzün sağladığı modem cihazı üzerinden elde edebilirsiniz. Bunun için modemin Ethernet portundan çıkan bir kabloyu Giga’nın arkasındaki 0 numaralı Ethernet portuna takmalısınız.

Kurulum işlemini Keenetic iOS veya Android uygulaması üzerinden hızlı şekilde başlatabilirsiniz. Cihazın kurulumu varsayılan olarak Router modu üzerinden gerçekleştiriliyor. Başlamadan önce kablo bağlantılarını düzgün şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız. Eğer Giga’yı router olarak değil de, bir erişim noktası veya benzer işlevde kullanmak istiyorsanız, Keenetic uygulaması üzerinden çalışma modu değiştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı değişiklik işlemini daha sonra Keenetic Web arayüzü üzerinde bulunan yönetim bölümünden de yapabilirsiniz.

Keenetic Giga’nın ilk kurulumunu mobil uygulama üzerinden tamamladıktan sonra daha fazla ayarı Keenetic Web arayüzünden gerçekleştirebilirsiniz. Web arayüzü oldukça anlaşılır ve düzenli bir tasarımla sunuluyor. Başlangıç sayfasında ağ durumu, kablosuz ağ bilgileri, ağ trafiğinin durumunu gözleme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Keenetic Giga’ya bağlı cihazları kaydederek her bir cihazın ağ trafiğini detaylı şekilde takip etmek mümkün. Cihaz bazında engelleme getirme, belirli cihazların ağa erişebileceği zamanları belirleme gibi ayarlar da mevcut.

Keenetic Giga da yedekli bağlantıyı destekliyor. Ana bağlantı yöntemi olan fiber bağlantısı çalışmadığında, akıllı telefonunuzun kişisel erişim noktası özelliğini açabilir ve Keenetic Giga’nın bu cihaza bağlanarak kendisine bağlı tüm aygıtlara erişim sunmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu noktada kota durumunu özenle takip edin ki, daha sonra ek ücretler ödemeyin.

DNS ekleme, reklam engelleyicisini kurma, Domain ekleyerek Keenetic Giga’ya uzaktan erişim sağlama gibi imkanlar Keenetic Giga’da da mevcut. Aynı zamanda kablosuz bağlantı tarafında WPA-3 şifreleme desteğinin bu cihazda da bulunduğunu görüyoruz. Bu sayede kablosuz ağınızın güvenliğini daha da artırabilirsiniz.

Kablosuz ağ demişken, Keenetic Giga’da da Misafir Ağı özelliği mevcut. Üstelik Captive Portal özelliği sayesinde kablosuz ağ erişimi sunarken ek bir kimlik doğrulama katmanı getirebilir, böylelikle misafir ağından yararlananların takibini daha iyi şekilde yapabilirsiniz. Bu, özellikle Keenetic Giga’yı kullanan kafe, restoran, hastane gibi işletmeler için bir hayli kullanışlı olacaktır. Ön tanımlı çeşitli ayarlar da Captive Portal hizmetinin kurulumunu kolaylaştırıyor.

Keenetic Giga’da bulunan bir başka dikkat çekici özellik de Wireguard VPN bileşeni. Wireguard VPN bileşeni sayesinde Keenetic Giga’nın kalbinde bulunduğu ağa uzaktan, güvenli biçimde erişebilirsiniz. Wireguard VPN bileşenini kurmak için Keenetic Giga’da yüklü olan Keenetic OS’in 3.3 numaralı versiyonu gerekiyor. Şu anda beta aşamasındaki bu sürümü güncelleme bölümü üzerinden hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Daha sonra yönetim ayarları altındaki bileşen ekleme bölümünden Wireguard VPN bileşenini ekleyip kurulum işlemlerini başlatabilirsiniz. Wireguard VPN bileşeninin kurulumunu tamamladıktan sonra iPhone, Android telefon, Windows PC gibi cihazlarda da gerekli Wireguard ayarlarını tamamlayarak bağlantıyı dilediğiniz yerde sağlayabilirsiniz.

Keenetic Giga güçlü donanımı, yüksek performansı ve desteklediği bileşenlerle daha çok işletmeler için uygun bir çözüm gibi görünüyor. Eğer iş yerinizde gigabit seviyesinde bir bağlantı hızına sahipseniz, aynı zamanda çalışan sayınız da yüksekse, Keenetic Giga’nın sunduğu imkanlarla verimli bir ağ oluşturabilirsiniz. Üstelik Keenetic Giga veya diğer Keenetic ürünlerini ekleyerek de ağınızın kapsamını genişletebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER