İncelemelerManşetler

Keenetic Extra İncelemesi

Keenetic Extra inceleme yazısında router cihazı ile ilgili önemli detaylar, kutu içeriği, teknik özellikler, yorumlar ve video yer alıyor.

keenetic extra satın alKeenetic Extra
Satın Alın

GİTTİGİDİYOR HEPSİBURADA

Bu sıralar zamanımızın büyük bir kısmını evde geçiriyoruz. Görüntülü görüşmeler, internet üzerinden izlenen filmler arttı. Bunlardan maksimum keyfi almak için iyi bir internet bağlantısı gerekiyor. Eğer evinizde uzaktan eğitim alan çocuğunuz veya çocuklarınız da varsa, o zaman iyi ve kaliteli bir bağlantının önemi daha da artıyor. Keenetic Extra, bütçenizi zorlamadan kaliteli bir router ürününe sahip olmanızı ve rahat etmenizi sağlayacaktır.

Keenetic’in zengin ürün yelpazesi içinde fiyatlarına göre değişen özellikler sunan farklı router ürünleri bulunuyor. Keenetic Extra ise bu ürünlerin içinde en uygun fiyatlısı olarak dikkat çekiyor. Daha önce incelemesini gerçekleştirdiğimiz bir DSL modem olan Keenetic Extra DSL ile hemen hemen aynı özelliklere sahip, sadece işlemci, RAM ve ROM tarafında farklılıkların bulunduğunu görüyoruz. Ayrıca Giga, Viva ve Ultra gibi diğer Keenetic router ürünlerine göre daha mütevazı teknik özellikleri barındırıyor.

Keenetic Extra’da 580 MHz MT7628N işlemci, 128 MB DDR2 RAM, 32 MB ROM bulunuyor. AC1200 Wi-Fi sınıfını destekleyen bu ürün 2.4 GHz ve 5 GHz ile çift bant Wi-Fi desteği sunuyor. Üzerinde her biri 5 dBi gücünde dört tane anten bulunuyor. Bu antenlerin döndürülebilir yapısı sayesinde Keenetic Extra’yı ister yatay ister dikey biçimde yerleştirebilirsiniz. Aynı zamanda tabanında bulunan bağlantı noktaları sayesinde duvara veya yüksek bir noktaya da asabilirsiniz. Keenetic Extra’nın kablosuz bağlantı gücünün iyi olduğunu söyleyebiliriz. 7-8 metrelik bir menzil içinde, arada iki kalın duvar olsa bile, kablosuz ağ üzerinden yüksek hız almak mümkün oluyor. Öte yandan güvenlik tarafında, WPA3 gibi güncel bir teknolojinin desteklenmesi de önemli bir artı.

Extra da diğer Keenetic ürünlerine benzer bir tasarımla geliyor. Boyutları ise Giga, Ultra, Viva gibi router cihazlarından biraz daha küçük. Ön tarafta güç, Wi-Fi, geniş ağ bağlantı durumlarını gösteren LED lambalar ve WPS düğmesi bulunuyor. Sol kenarda ise bir adet fonksiyon tuşu bulunuyor. Hem WPS hem de fonksiyon tuşunun işlevlerini web arayüzü üzerinden ayarlayabilirsiniz. Ayrıca sol kenarda bir adet USB 2.0 portunu görüyoruz. Buraya ister harici disk ister yazıcı bağlayabilir ve bu cihazları ağ üzerinden başka bilgisayarların veya mobil cihazların erişimine açabilirsiniz. Ayrıca 4.5G USB modem bağlayarak alternatif bir bağlantı şekli de sağlayabilirsiniz. Arkada ise 5 adet Ethernet portu var. Bunların her biri 100Mbps desteğine sahip. Bu da normal kullanıcılar için yeterli olacaktır.

Extra’nın diğer Keenetic ürünlerine benzeyen bir başka tarafı da ambalajı oluyor. Arka tarafta ürünün başlıca özelliklerini ve yeteneklerini anlatan detaylı bir anlatım var. Buraya bakarak ürünü yakından tanıyabilirsiniz. Ayrıca teknik özellikler ve kutu içeriği de veriliyor. Kutudan router cihazının dışında adaptör, kullanım kılavuzu ve bir adet Ethernet kablosu çıkıyor.

Kuruluma başlamadan önce fiziksel bağlantıları tamamlamanız gerekiyor. Eğer fiber internet servis sağlayıcınız erişim bilgilerini veriyorsa, arkadaki 100 megabit ethernet portuna şebekeden gelen ağ kablosunu takarak doğrudan bağlantı sağlayabilirsiniz. Alternatif olarak, operatörünüzün size verdiği modemin yanına Keenetic Extra’yı ekleyebilir ve onu evinizdeki veya iş yerinizdeki ağın merkezi olarak konumlandırabilirsiniz. Fiziksel bağlantıları yaptıktan sonra ister bilgisayarla ister mobil cihazla kurulumu tamamlayabilirsiniz. İnternet bağlantısı hızlı bir şekilde yapılıyor, aynı zamanda güncelleme kontrolü de yapılarak en son sürüme yükseltme işlemleri de tamamlanıyor.

İlk kurulumu tamamladıktan sonra Keenetic Extra’nın web arayüzüne bağlanabilir ve buradan tüm kontrol ve ayarları yapabilirsiniz. Başlangıç sayfası niteliğindeki Sistem Gösterge Paneli bölümünde internet bağlantı durumunu, kablosuz ağ ve misafir ağı ile ilgili detayları, USB portu üzerinden bağlanmış sürücüleri veya yazıcıları görebilirsiniz. Ayrıca aynı sayfadan yüklü olan başlıca uygulamaların etkinleştirme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Cihaz listesi bölümünden ağa bağlı cihazları router üzerine kaydettikten sonra bu cihazların erişim kontrollerini yapabilir, bağlanacakları zamanları ve sahip olacakları hızları belirleyebilirsiniz. Bunların çocuklu aileler için güzel özellikler olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer büyük bir evde yaşıyorsanız, Keenetic Extra’nın yanında Air, Lite gibi bir cihazı daha temin ederek bir Wi-Fi Mesh Sistemi kurabilirsiniz. Bu sayede evin Extra’dan uzak kalan yerlerini bile bağlandığınız ağı değiştirmeden kesintisiz bağlantı sağlayabilirsiniz. Wi-Fi Mesh Sisteminin kurulumunu web arayüzünden yapabileceğiniz gibi mobil uygulama üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca mobil uygulama üzerinden ağın genel durumunu görebilir, reklam engelleme, erişim sınırlandırma ve benzeri ayarları yapabilirsiniz. Üstelik Extra ayarları içinden Keenetic Cloud’ı etkinleştirdiğiniz takdirde, evden uzakta olduğunuzda bile modeminize erişebilir ve istediğiniz ayarları ve kontrolleri yapabilirsiniz. Benzer bir şekilde, Ağ Kuralları bölümü altında yer alan Domain Adı sayfasından, Keenetic Extra için bir alan adı belirleyebilir ve bu alan adını kullanarak Keenetic Extra cihazınızın web arayüzüne istediğiniz her yerden erişebilirsiniz.

Her Keenetic cihazında olduğu gibi, Keenetic Extra’da da güncelleme işlemleri kolay ve zahmetsiz biçimde gerçekleştiriliyor. Üstelik yayınlanmış en kararlı sürümü kullanabileceğiniz gibi, Önizleme veya Geliştirici seçeneklerini tercih ederek gelecekte sunulması beklenen yeni özellikleri ve iyileştirmelere herkesten önce erişebilirsiniz. Öte yandan güncelleme işlemini zamanlayabilir ve cihazınızın güncelleme işlemlerini otomatik olarak gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz.

Bileşen seçenekleri sayesinde Keenetic Extra’nın işlevlerini ve yeteneklerini daha da artırabilirsiniz. Yönetim bölümü altındaki Sistem Ayarları sayfasında Bileşen seçenekleri adında bir kısım var. Buraya girdiğinizde yüklü olan bileşenleri görebilir, aynı zamanda istemediklerinizi kaldırabilir, yenilerini ekleyebilirsiniz. Captive Portal, VPN istemcileri ve bunun gibi bileşenler sayesinde Keenetic Extra işletme sahiplerinin ihtiyaçlarını da karşılayacaktır.

Bu arada Keenetic’in tüm cihazlarında ücretsiz olarak sunduğu yeni bir özellikten bahsetmeden geçmeyelim. Artık KeenDNS dinamik DNS hizmetine ek olarak Webdav bileşeni de cihazlara eklenebiliyor. Keenetic Extra’da da bu imkan var. Sunulan Webdav bileşeni sayesinde USB porta takılı USB sürücünüze dünyanın her yerinden bağlanabilir ve dosyalarınıza erişebilirsiniz. NAS cihazına ihtiyaç duymadan sadece USB bellek ve Keenetic cihazı ile kendi ağ veri depolama ve kişisel bulutunuzu oluşturabilirsiniz.

Her Keenetic ürünü gibi, Keenetic Extra’yı da router olarak kullanmanın dışındaki yerlerde de kullanabilirsiniz. Örneğin Wi-Fi özelliği olmayan cihazları kablosuz ağa bağlamak için istemci modunu seçebilirsiniz. Ya da diğer bir Keenetic cihazını kablosuz ağını genişletmek için tekrarlayıcı modunu tercih edebilirsiniz. Yeni bir kablosuz ağ kurmak ya da mevcut kablosuz ağın kapsama alanını genişletmek için genişletici modunu seçebilirsiniz. Çalışma modunu değiştirdiğinizde ayarların sıfırlanacağını belirtelim.

Keenetic Extra; Ultra, Giga, Viva gibi modellerde gördüğümüz özelliklerin birçoğunu daha düşük fiyattan sunuyor. Tabii ki, sahip olduğu teknik özellikler biraz daha alt kademede kalıyor, ancak elde ettiğiniz deneyim tatmin edici olacaktır. Birçok apartman dairesi için yeterli olacak kablosuz ağ gücü, bileşenlerle yetenekleri artırma imkanı, aynı zamanda kullanışlı mobil ve web arayüzleri ile Keenetic Extra yüksek fiyat-performans oranına sahip bir cihaz olarak öne çıkıyor.

keenetic extra satın alKeenetic Extra
Satın Alın

GİTTİGİDİYOR HEPSİBURADA

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER