Teknoloji

Kaspersky ABD hükümetine federal yazılım yasağı nedeniyle dava açtı

kaspersky lab

kaspersky abdABD kısa süre önce Rusya’nın siber casusluk faaliyetlerinde bulunabileceği gerekçesiyle federal kurumlarda Kaspersky Lab yazılımlarının kullanılmasını yasaklamıştı. Kaspersky ABD tarafından alınan bu karara itiraz etmek için fazla zaman kaybetmedi.

Şirket, yasağın kaldırılması için Trump yönetimi aleyhine dava açtı. Dava dilekçesinde ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından eylül ayında yayınlanan talimatlarda süreç konusunda bilgi verilmediği belirtildi. Kaspersky, kararın itibarına gölge düşürdüğünün de altını çizdi.

Konuya ilişkin olarak bir “açık mektup” yayınlayan şirket, yetkililerin “teknik olmayan” ve “subjektif” kaynaklardan gelen bilgilere göre hareket ettiğini savundu. İspatlanmamış haberlerin de yetkililer nezdinde itibar gördüğünü belirten Kaspersky, karşılıklı ilişki için gösterdiği çabanın da sonuçsuz kaldığını iddia etti.

Kaspersky özellikle ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın ortada somut bir delil olmamasına rağmen kendisini suçlamasından duyduğu rahatsızlığı vurguladı. Antivirüs yazılımı geliştiren şirketlerin uygulamalarının rahatsızlık yaratabileceğini kabul eden Kaspersky, buna rağmen yaşananların temel nedeninin bir Rus şirketi olmasının olduğunu savundu.

Kaspersky ABD hükümetine kendisini kabul ettirebilecek mi?

Kaspersky ABD hükümetine kendisini kabul ettirme konusunda zorlu bir maceranın içine girdi. Rus hükümetiyle bağlantısı olmadığını kanıtlamak için bağımsız gözlemcilere kaynak kodunu inceleme çağrısında bulunan şirket, bu hamleyle Amerikalıları etkilemeyi başaramamıştı. Yasal sürecin bu ilişkiyi taşıyacağı nokta ise zamanla görülecek.

İLGİLİ HABERLER