Eğlence

Kanal D ve Star TV HD uydu yayınlarından şifreyi kaldırdı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

kanal-d-hd-star-tv-logo-111115

Türkiye’de HD TV yayınına ilk başlayan TV kanalları arasında yer alan Kanal D HD ve Star TV HD uzun süre boyunca sadece D-Smart HD platformu üzerinden yüksek çözünürlükte yayınlarını izleyicilere sunmuştu. Üstelik bunu yaparken de her iki TV kanalının yayınları da şifreleniyordu. Bu, D-Smart HD abonesi olmayan izleyicilerin Kanal D HD ve Star TV HD yayınlarını izleyemediği anlamına geliyordu.

Daha sonra önce Star TV HD, daha sonra da Kanal D HD Digiturk platformu üzerinden yayına başladı. Böylelikle her iki HD TV kanalının yayınları daha geniş bir kitleye ulaşmış oldu.

Kanal D HD ve Star TV HD’den sonra birçok TV kanalının uydu, kablo veya IP TV üzerinden HD yayına başladığını gördük. Özellikle Türksat üzerinden HD yayın yapan kanal sayısı arttı. Geçen yıl Türksat 4A uydusunun faaliyete geçmesiyle birlikte HD yayın yapan kanal sayısında hatırı sayılır miktarda artış görüldü.

Yayına başlayan HD kanallarının çoğu Türksat uyduları üzerinden şifresiz olarak yayın yapıyor. Buna rağmen bu işin öncülerinden olan Kanal D HD ve Star TV HD şimdiye kadar Türksat üzerinden yayınlarını şifreli olarak izleyicilere sunuyordu. Neyse ki, bu dönem bitti, bu iki kanal da uydu üzerinden sundukları HD yayınlarından şifreyi kaldırdı.

Herhangi bir uydu alıcısı veya uydu alıcılı TV ile 42 derece doğu boylamı Türksat uydularından yayın alan kullanıcılar, Kanal D HD ve Star TV HD yayınlarını herhangi bir platform aboneline veya CI kartına ihtiyaç duymadan, şifresiz olarak izleyebilecekler.

Kanal D HD yayınını şifresiz olarak izlemek isteyen izleyicilerin uydu alıcılarına veya uydu alıcılı TV’lerine aşağıdaki parametreleri girip kanal araması yapmaları gerekiyor:

  • Frekans :12245 MHz  
  • Polarizasyon: Yatay (Horizontal)
  • Sembol oranı: 27500 
  • FEC : 5/6
  • Modülasyon: DVB-S2, 8PSK

Star TV HD yayınını şifresiz olarak izlemek isteyen izleyicilerin ise uydu alıcılarına veya uydu alıcılı TV’lerine aşağıdaki parametreleri girip kanal araması yapmaları gerekiyor:

  • Frekans :12015 MHz  
  • Polarizasyon: Yatay (Horizontal)
  • Sembol oranı: 27500
  • FEC : 5/6
  • Modülasyon: DVB-S2, 8PSK

Aslında çoğu kullanıcı uydu alıcılarında veya uydu alıcı TV’lerinde kanal araması yaparken Kanal D HD ve Star TV HD kanallarını da bulmuş ve listeye eklemiş olmalılar. Ancak şimdiye kadar şifreli görünen bu kanallar artık açık kanal olarak kullanıcılara gösterilecek. Kanal D HD ve Star TV HD’nin sorunsuz izlenmesi için kanal aramasını tekrar yapmanızı tavsiye ederiz.

İLGİLİ HABERLER