BilimManşetler

Kademeli normalleşmeyle ilgili yeni kararlar açıklandı

covid-19
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

29 Nisan tarihinde başlayan tam kapanma süreci yarın sabah saat 05.00’te son buluyor. Bunun öncesinde İçişleri Bakanlığı, yayınladığı bir genelgeyle 17 Mayıs – 1 Haziran tarihleri arasında geçerli olacak kademeli normalleşme kararlarını açıkladı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı da, aynı dönemdeki eğitim-öğretim faaliyetleriyle ilgili bir açıklama yayınladı.

İçişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından paylaşılan bilgilere göre, sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi 21.00-05.00, hafta sonu ise cuma günlerinden başlayarak pazartesi sabah saat 05.00’e kadar sürecek. 65 yaş ve üzeri yaşta olup iki doz aşısını yaptırmış olanlar için herhangi bir kısıtlama getirilmeyecek. Ancak bu yaş grubunda olup henüz aşı yaptırmamış olanlar hafta içi günlerde saat 10.00-14.00 arasında sokağa çıkabilecek. 18 yaş altı gençler ve çocuklar için de bir sokağa çıkma kısıtlaması yok. Ancak saydığımız bu yaş grubuna mensup vatandaşlar toplu taşıma araçlarından yararlanamayacaklar.

Şehirler arası seyahatler konusunda da bilgi verildi. Sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı zaman aralıklarında ve günlerde şehirler arası seyahat için herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak. Kısıtlamanın olduğu zaman dilimlerinde toplu ulaşım araçlarıyla seyahatte herhangi bir kısıtlama yokken, özel araçlarla seyahatlere ancak zorunlu hâllerde izin verilecek.

Yeme-içme yerleri, hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis olarak hizmet verecek. 20.00-24.00 saatleri arasında ve hafta sonlarında ise sadece paket servis olarak hizmet verecekler. Gazino, taverna, sinema salonları, internet kafe, hamam, sauna, masaj salonları, spor salonu gibi mekanlar 17 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında hizmet vermeyecek. Tam kapanma döneminde faaliyetlerine ara verilen giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat gibi dükkanlar ile büro ve ofisler hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Alışveriş merkezleri ise hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında açık olacak, ancak hafta sonları kapalı olacak. Marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin satışına, tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak hafta sonlarında izin verilmeyecek. Online market ve yemek sipariş firmaları hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında hizmet verebilecekler. Pazar yerleri ise hafta içi 07.00-19.00 arasında açık olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan eğitim-öğretim ile ilgili açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı da bir basın açıklaması yayınladı. Bakanlığın Twitter hesabından da paylaşılan açıklamada 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren okul öncesi eğitim kurumlar, özel gereksinimli öğrencilerin özel eğitim gördüğü okul ve sınıflar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve 8 ve 12’nci sınıfların destekleme ve yetiştirme kurslarında yüz yüze eğitime geçilecek. Diğer kademelerdeki resmî, özel örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında 1 Haziran Salı gününe kadar uzaktan eğitime devam edilecek.

1 Haziran Salı gününden itibaren yüz yüze eğitimin devamıyla ilgili karar ise bu tarih öncesinde yapılacak durum değerlendirmesi sonucunda verilecek.

İLGİLİ HABERLER