Teknoloji

Jüriye göre Google Android’de Oracle’a ait patentleri ihlal etmemiş

Bir haftayı aşan görüşmelerin ardından, jüri Google ve Oracle arasındaki patent ihlali davasındaki kararını açıkladı. Jüri, Google’ın Android işletim sisteminde Oracle’a ait patentleri ihlal etmediği yönünde bir karar aldığını duyurdu. Dava, Oracle’ın Google’ın kendisine ait RE38104 ve 6061520 kodlu patentleri ihlal ettiği gerekçesiyle açılmıştı. Kararın ardından Hakim William Alsup jüri üyelerine yoğun çalışmalarından ötürü teşekkür etti ve bu davanın içinde bulundukları arasında en uzun süren olduğunu ifade etti.

Google, uzun süren duruşma maratonunun ardından zafere ulaştı. Jüri; Google’ın Oracle’a ait bir telifi yapısal ve organizasyonel olarak ihlal ettiği konusunda bir hükme varsa da, bu kullanımın adil kullanım çerçevesinde olup olmadığına dair bir gerekçe belirtmeyerek durumu biraz sürüncemede bıraktı. Söz konusu telifin, dava dosyasında yer alanlardan olmadığını bir ara not olarak belirtmekte fayda var. Buna ek olarak, Hakim Alsup Google’ın hanesine rangeCheck kodu ile ilişkili olarak bir ihlal daha ekledi. Davada jürinin görevi sona erse de Google’ın bu küçük çaplı ihlaller nedeniyle Oracle’a bir miktar tazminat ödemesi bekleniyor.

Kararın duyurulmasından ardından iki cepheden de karara ilişkin açıklamalar geldi. Google, bu sonucun sadece kendileri adına değil, tüm Android cephesi için bir zafer olduğunu belirtirken, Oracle da bu karara rağmen Java platformunun tüm haklarını bundan sonra da korumaya devame edeceğini duyurdu.

İlgili – The Verge

İLGİLİ HABERLER