Teknoloji

Jüpiter’in iki uydusu Io ve Europa Juno ile çekilen gezegen fotoğrafında

nasa juno jüpiter

NASA, Jüpiter gezegeninin Juno görevi tarafından çekilen çarpıcı bir görüntüsünü yayınladı. Bu özel görüntü, görüntüyü işlemek için JunoCam cihazının. herkese açık ham verilerini kullanan Andrea Luck adlı bir şahıs tarafından oluşturuldu.

Bu muhteşem görüntü Jüpiter’i tüm görkemiyle gösteriyor ve 12 Ocak 2022’de uzay aracının gezegenin 39. uçuşu sırasında çekildi. Juno 2011’de fırlatıldı ve 2016’dan beri Jüpiter’in yörüngesinde bulunuyor ve bu süre zarfında gezegenin bileşimini, yerçekimini ve manyetik alanlarını inceliyor.

Bu görüntüye yakından bakıldığında iki özel konuğun daha olduğu görülüyor. Bunlar; Io ve Europa, Jüpiter’in en çok bilinen uydularından ikisidir. Jüpiter’in en büyükleri Ganymede ve Callisto ile birlikte toplamda en az 80 uydusu bulunmaktadır.

NASA, “Bu görüntü çekildiğinde, Juno uzay aracı Jüpiter’in bulut tepelerinden yaklaşık 38.000 mil (61.000 kilometre) uzaklıkta, yaklaşık 52 derece güney enlemindeydi.” diye yazıyor. NASA, görüntünün nasıl işlendiğinin de dikkat çekici olduğunu söylüyor: “Vatandaş bilim adamı Andrea Luck, görüntüyü JunoCam cihazından alınan ham verileri kullanarak oluşturdu.”

nasa juno jüpiter
Jüpiter’in uydusu Io’yu (solda) ve Europa’yı (sağda) gösteren yakınlaştırılmış görüntü.

Digital Trends, daha önce, Juno görüntülerinin çoğunu işleyen bir mühendis olan Kevin Gill ile bir röportaj yapmıştı. Gill, gerçek renkli bir görüntü oluşturmak için JunoCam kamerası tarafından yakalanan filtrelenmiş görüntüleri kırmızı, yeşil ve mavi olarak üst üste bindiriyor. Bazen diğer görevlerden gelen görüntüleri işlemek gibi zor işler için özel yazılımlar da kullanıyor. Ancak Juno’dan görüntüleri işlemek için Adobe Photoshop gibi, piyasada satılan ve kolaylıkla erişilebilen yazılımları kullanıyor. Aynı zamanda işleme hattını Github aracılığıyla herkese açıyor.

Yani, isteyen herkes Juno verilerini işlemeyi deneyebilir. Eğer bunu kendiniz denemek istiyorsanız, ham verileri ve görüntüleri Juno misyonu web sitesinde bulabilirsiniz. Eğer NASA için diğer vatandaş bilim projelerine yardımcı olmak isterseniz, NASA vatandaş bilim projeleri sitesine veya vatandaş bilim fırsatları sayfasına gidebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER