Manşetler

Juno uzay aracı Jüpiter’in yörüngesine yerleşti

juno uzay araciNASA’nın Juno uzay aracı, Jüpiter’in yörüngesine başarıyla giriş yaptı. Böylelikle ilk defa bir uzay aracı Güneş sisteminin en büyük gezegenine bu kadar yaklaşmış oldu. Araç gezegenin kuzey kutup bölgesine gece saatlerinde giriş yaptı. NASA, Juno’nun ana motorunun çalıştığına dair onayı ise Türkiye saatiyle 06:18 itibarıyla aldı. 35 dakika boyunca çalışan motor, uzay aracının yavaşlamasına ve Jüpiter’in çekim kuvveti altına girmesini sağladı. NASA, 06:53 itibarıyla motor çalıştırma sürecinin başarılı olduğunu ve Juno’nun yörüngedeki 53 günlük macerasının başladığını açıkladı.

Yerleşmenin ardından NASA Jet Propulsion Laboratory’de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Juno’nun baş müfettişi Scott Bolton, “NASA bir kez daha başardı.” ifadesini kullandı. Bolton’un bu sözleri, basın toplantısının gerçekleştirildiği salonda bulunanlar tarafından alkışlarla karşılandı.

Juno’nun yörüngeye yerleşme süreci, NASA adına biraz heyecanlı geçti. Uzay aracı yolculuk esnasında hem radyasyon oranı yüksek hem de enkaz miktarının yoğun olduğu bölgelerden geçmek zorundaydı. Bu süreçte koruma amacıyla Juno’nun aletleri kapatılmış ve motor çalıştırma süreci sağlama alınmaya çalışılmıştı. Sürecin neredeyse pürüzsüz biçimde gerçekleşmesiyle birlikte NASA da rahat bir nefes aldı. Zamanlamada daha önce yapılan hesaplamalara göre sadece 1 saniyelik bir sapma olduğu belirtildi.

Juno proje müdürü Rick Nybakken ise toplantıda “Juno bize tonlar aracılığıyla şarkı söyledi.” şeklinde konuştu. Nybakken Juno’nun söylediği şarkının ise “mükemmelliğin şarkısı” olduğunu belirtti.

NASA, Juno uzay aracı Jüpiter yörüngesine yerleştikten 48 dakika sonra sürecin tamamlandığına dair onayı alabildi. Bu gecikmenin sebebi ise şu an için Jüpiter’den gönderilen sinyallerin Dünya’ya 48 dakikada ulaşabilmesi. Ancak NASA, ilgili açıklamayı yapmak için yaklaşık 1 saatlik bir sürenin geçmesini bekledi.

Juno’nun NASA’nın bir hayli eliptik olan yörüngesindeki yolculuğu 53 gün boyunca devam edecek. Bu yolculuğun önemli bir kısmında Juno uzay aracı Jüpiter’e uzak bir mesafede seyredecek. Ancak 53 günlük yolculuğun son kısmında Juno yine Jüpiter’e yaklaşacak. Gezegenin ekvatorundan geçiş esnasında da Juno, radyasyon kemerleri ve yüzeyi arasına girecek. Tüm bu olaylar “Perijove geçişi” olarak adlandırılıyor.

Juno uzay aracı ilk Perijove geçişini 27 Ağustosta gerçekleştirecek

Perijove geçişi birkaç saat sürecek olsa da, Jüpiter’e dair önemli bilgiler bu geçiş sırasında elde edilecek. Gezegenin yüzeyindeki su miktarı, çekim gücü ve manyetik alanı gibi bilgilere ulaşılacak. Böylelikle NASA, Jüpiter çekirdeğinin yoğunluğunu ölçmeye çalışacak. Söz konusu detaylar, Jüpiter’in 4 milyar yıl önce nasıl oluştuğunun anlaşılmasına yardımcı olacak. İlk büyük Perijove geçişinin 27 Ağustos tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER