Teknoloji

Juno uzay aracı Jüpiter’in yörüngesinden ilk fotoğrafları gönderdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

juno uzay araci jupiterJüpiter Dünya’ya 587 milyon kilometre uzaklıkta olduğu için iki gezegen arasında bilgi transferi gerçekleştirmek biraz uzun sürebiliyor. Juno uzay aracı, 4 Temmuz itibarıyla Jüpiter’in yörüngesine giriş yapmıştı. Bu girişten altı gün sonra NASA, uzay aracının “JunoCam” adını taşıyan kamerasını aktive ederek fotoğraf çekmeye başladı. Kameranın çalışmasından kısa bir süre sonra Güneş sisteminin en büyük gezegenine ait yeni fotoğraflar NASA’ya ulaşmaya başladı.

Yukarıda görülen fotoğrafı, bir tür “yaşam kanıtı” olarak nitelemek mümkün. Juno, Jüpiter’in yüksek radyasyon alanından zarar görmemeyi başardı. Fotoğraf çekildiğinde halen gezegene 4.3 milyon kilometre uzaklıkta olan Juno, 53,5 günlük yörünge macerasına yeni başlamıştı. Fotoğrafta gezegenin Büyük Kırmızı Lekesi gibi belirgin özellikleri ve en büyük üç uydusu İo, Europa ve Ganymede görülebiliyor.

Juno uzay aracı Jüpiter’in etrafını 20 kez dolaşacak

Önümüzdeki 37 ay boyunca gezegenin etrafını 20 kez dolaşacak olan Juno, Jüpiter’in kutuplarını ve kutup ışıklarını görüntüleyecek. NASA’dan yapılan açıklamaya göre, Juno’nun Jüpiter’e en yakın mesafesi 4184 kilometre olacak. Böylelikle gezegenin kökleri, yapısı, atmosferi ve manyetosferi hakkında fikir edinmek mümkün olacak.

Juno uzay aracı tarafından paylaşılan ilk görüntü biraz bulanık. NASA’dan yapılan açıklamaya göre, yüksek çözünürlüklü kareler için birkaç hafta daha beklemek gerekiyor. Uzay aracı, geçtiğimiz haziran ayında Jüpiter’in uydularının timelapse videosunu hazırlamıştı. İki hafta boyunca çekilen karelerin sonucunda oluşan videonun başında uydulara 16 milyon kilometre mesafede olan Juno, sürecin sonunda gezegenin 4.8 milyon kilometre yakınına geldi.

İLGİLİ HABERLER