Teknoloji

Juniper’e göre mobil ortamdaki zararlı yazılımların temel hedefi para kazanmak

Akıllı telefonların popülaritesi arttıkça, onları hedefleyen zararlı yazılımların sayısı da artıyor. Juniper Networks tarafından yapılan araştırmaya göre mobil ortamdaki zararlı yazılımların miktarı 2010 ve 2011 arasında yüzde 155’lik bir artış gösterdi.

Güvenlik şirketi tüm platformlar genelinde 800 bin kadar uygulamayı ve açığı izledi, hem resmi uygulama mağazalarına hem de gayri resmi uygulama depolarını mercek altına aldı. Bunların içinde toplamda kabaca 28500 adet zararlı yazılım örneğine rastlandı. Bunların içinde de yüzde 63’lük dilim telefondaki verileri toplayan casus yazılım, yüzde 36’sı telefondan katma değerli servislere kısa mesaj gönderilmesine neden olan ise SMS truva atı yazılım işlevi görüyor. Solucan ve bunun gibi zararlı yazılımlar ise yüzde 1’den az bir kısmı oluşturuyor.

Juniper, 2010’un aksine 2011’de mobil ortamdaki zararlı yazılımların para kazanmaya odaklandığını dile getirdi. Örneğin, RootSmart gibi SMS truva atları katma değerli SMS servislerinden yüksek bir gelirin elde edilmesini sağladı. Platformlara baktığımızda Android’in popülaritesi ve açıklığıyla korsanların birinci hedefi olduğu görülüyor. Ne var ki, Android Market zararlı yazılımları yayılması hususunda tek suçlu değil. Juniper’in araştırmaları zararlı Android yazılımlarının sahte yükleyici dosyalarından, çoğunlukla gerçek Android Market uygulamalarının sahtelerinin yer aldığı üçüncü parti mağazalardan geldiğini belirtiyor. Yukarıdaki fotoğrafta yer alan sahte Opera Mini yükleyici dosyasında görüldüğü gibi, kullanıcılar SMS kullanımıyla uygulamalar için para verilmeye itiliyor, gelecekteki kötüye kullanımlar için kapı açılıyor.

Google ve Apple gibi şirketler resmi kanallar aracılığıyla zararlı yazılımların kaynağını kurutmak için çalışıyor. Ancak Juniper, zararlı yazılımların yükselişinin 2012’de de yavaşlamayacağını düşünüyor. Mevcut kötüye kullanım yöntemlerine ek olarak, internette gezinme veya çeşitli uygulamaları hedefleyen zararlı yazılımları da görmeye başlayabiliriz.

İlgili – Juniper Networks

İLGİLİ HABERLER