Teknoloji

Julian Assange Ekvador vatandaşı oldu

wikileaks julian assange cia

julian assange ekvadorWikileaks’in kurucusu Julian Assange Ekvador vatandaşı oldu. Assange, iki kadına cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla İngiliz polisi tarafından tutuklanıp İsveç’e iade edilmesinin gündeme gelmesinin ardından Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğine sığınmıştı. Wikileaks kurucusunun elçilikteki zorunlu ikameti 2012’den bu yana devam ediyor.

The New York Times’ın haberine göre; Ekvador, Assange’a vatandaşlıkla birlikte diplomatik bir unvan da vermeyi istedi. Ancak bu istek İngiltere tarafından reddedildi. Assange, diplomatik dokunulmazlık kazanması durumunda tutuklama riski olmadan Londra’daki elçilik binasını terk edebilecekti.

İsveçli savcılar cinsel taciz iddiasını araştırmayı geçtiğimiz yıl bırakmıştı. Savcılar, Assange’ın elçilikten çıkmamasının soruşturmayı yürütmenin zorluğuna dikkat çekmişti. Ancak soruşturmanın savcılardan Marianne Ny, Assange’ın elçilik dışına çıkması durumunda sürecin vakit kaybetmeden tekrar başlayabileceğini belirtmişti.

Assange’ın destekçileri, taciz suçlamasında bulunan iki kadının Wikileaks kurucusunu hapse tıkmak için devletler tarafından öne sürülen bir “maşa” olduğunu iddia ediyor. Assange, 2010’da ABD’nin diplomatik belgelerini Wikileaks’te yayınlayarak dünya çapında büyük ses getirmişti.

Julian Assange Ekvador Büyükelçiliği binasından çıkabilecek mi?

Julian Assange Ekvador’un Londra’daki büyükelçilik binasındaki “zorunlu” ikameti beklenenden uzun sürmüş durumda. Ekvador da geçtiğimiz yıl itibarıyla Assange’ı elçilikten güvenli biçimde çıkarmanın yollarını aramaya başlamıştı. Assange’a vatandaşlık verilmesi de bu çıkışı kolaylaştırmak için alınmış bir karar gibi görünüyor. Ancak bunun için öncelikle İngiltere’nin de kabul edeceği bir çözüm bulmak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER