Teknoloji

Apple’ın tasarım ekibinde tüm güç yeniden Jony Ive’da toplanıyor

jony ive
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

jony iveJony Ive, 2015’ten bu yana teknik olarak Apple’ın tasarım şefi olarak görev yapıyor. Bu süreçte günlük işleyişi eskisine kıyasla daha uzaktan takip eden Ive, yeniden aktif olarak dümene geçiyor.

Steve Jobs’un 90’ların sonunda yeniden Apple’a başına geçmesinden itibaren Cupertino merkezli şirketin piyasaya sürdüğü ürünlerin tasarımının büyük kısmı Ive tarafından şekillendirildi. 2015’te tasarım şefliğine getirilen Ive tasarım sürecini yönetmeye devam etse de, tasarım ekibindeki diğer yönetici ve çalışanlar kendisine rapor vermeyi bırakmıştı.

2015’te 50 yaşında olan Ive’nin yeni yaklaşımıyla emekliliği için altyapı oluşturduğu düşünülmüştü. Ancak Bloomberg tarafından yayınlanan bir habere göre, Ive tasarım ekibine eskiden olduğu gibi aktif biçimde liderlik yapacak.

Apple’ın internet sitesindeki yönetim sayfasında yapılan bazı değişiklikler de yeni dönemin başladığını gösteriyor. Artık sayfada şirketin arayüz tasarımından sorumlu başkan yardımcısı Alan Dye ve endüstriyel tasarımdan sorumlu başkan yardımcısı Richard Howarth’ın isimleri bulunmuyor. Dye ve Howarth, iki yıl önce geri plana çekilmesinin ardından Ive’nin yönetimsel sorumluluklarını devralan isimler olmuşlardı.

Apple tarafından Bloomberg’e gönderilen açıklamada, Apple Park’a taşınma sürecinin bitmesiyle birlikte tasarım ekibinin ve yöneticilerin tekrar doğrudan Ive’ye bağlı hâle geldiği belirtildi. Şirket, Ive’nin tasarıma odaklı olduğunun da altını çizdi. Söz konusu açıklama, Ive’nin geride kalan 2 yıllık süreçte Apple ürünlerinden ziyade Apple Park ile ilgilendiğinin itirafı olarak da kabul edilebilir.

Jony Ive Apple’ın tasarımlarına gelen eleştirileri durdurabilecek mi?

Jony Ive, Apple’ın tasarım konusundaki şöhretinin arkasındaki en önemli isimlerden biri. Ive’nin geri planda kaldığı 2 yıllık dönemde şirketin ürünlerindeki tasarımlar ciddi şekilde eleştirilmişti. Özellikle Apple Pencil ve Magic Mouse’un şarj çözümlerine yoğun eleştiriler gelmiş, bunlara son dönemde iPhone X’un çentiğine dair eleştiriler eklenmişti. Bu eleştiriler, Apple’ı etkilemiş gibi görünmüyor. iPhone X satışları, şirketi fazlasıyla tatmin ediyor gibi görünüyor. Ancak Jony Ive’ın yeniden gerçek anlamda dümene geçmesi, Apple’ın eleştirileri de ciddiye aldığını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER