Manşetler

Jonathan Ive’nin tasarladığı iOS 7’de siyah ve beyaz renk tonları hakim olacak

Geçtiğimiz sonbaharda mobil yazılımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Scott Forstall’ın Apple’dan ayrılmasının ardından görsel arayüz tasarımında kontrolü eline alan Jonathan Ive’nin önderliğinde Apple’ın iOS işletim sisteminin büyük görsel değişikliklerden geçeceğine dair beklentiler ve bununla ilgili olarak ortalıkta dolaşan dedikodular artmıştı. Söylentiler işletim sisteminin yeni ve sade bir tasarıma odaklanacağını ve iOS’in pek de düzgün işlemeyen eğreti yanlarını ortadan kaldrıacağını işaret ediyor. 9to5Mac sitesi iOS 7 ile birlikte gelecek yenilikler ve tasarım unsurlarına dair bazı ipuçları paylaştı.

iphone-5-inceleme-00026

Ive’nin iOS’te yer alan ve birbiriyle uyumsuz dokuları kaldırıp siyah ve beyaz tonlara daha fazla ağırlık verdiği söyleniyor. Bu yeniden tasarım neticesinde Haritalar, Game Center, Mail ve Notlar gibi uygulamalar görsel anlamda birbirine daha yakın olacak. Uygulamaların temelinde beyaz renk olacak, ancak her birinin özel bir renk teması da bulunacak. Öte yandan Ive’nin iOS’in Notlar ve Takvim uygulamalarında da kullanılan ve gerçek dünyadan unsurları yansıtan yazılım tasarımlarını uzun ömürlü bulmadığı söyleniyor. Bu da söz konusu uygulamalarda tasarım değişikliğini kuvvetle muhtemel kılıyor. Yine de, iOS cihazlarını kullanan büyük kitleyi yeniliklerle ürkütmemek gerektiği için Ive’nin bu yeni tasarımda dikkatli olması gerekiyor. Ancak görülüyor ki, tasarım dahisi bir yandan uzun süredir iOS’e bağlı olan kullanıcılara yabancı gelmeyecek bir tasarımı bulmaya çalışırken bir yandan da işletim sisteminin her bir köşesine kendi imzasını atıyor.

Yeni kullanıcı arayüzüyle ilgili birkaç özel detay da 9to5Mac’in hazırladığı yazıda paylaşılıyor. Kilit ekranındaki parlak görünümlü ve yansıtma efektli “Kilidi aç” çubuğunun yerini daha sönük ve siyah renkli bir arayüz alabilir. Buna ek olarak parolayı girmeye yarayan sayısal tuş takımı ekranı da yeniden tasarlanacak. Bildirim Merkezi de yeniliklerden nasibini alacak, burada kullanılan desenli duvarkağıdının yerini koyu gri renk tonlarında bir arka plan alacak ve yine beyaz renkli yazılar kullanılacak. Bu arada işlevsellik anlamında bazı yeniliklerin de sunulması bekleniyor. Görünüşe göre Apple, Bildirim Merkezi’ne iOS 5 ile birlikte getirdiği Hava Durumu ve Borsa dışında yeni bileşenler getirmeye hazırlanıyor.

Söz konusu bileşenler Bildirim Merkezi içinde çalışmakla sınırlı kalacak, ne var ki bileşenlerin esas beklendiği yer olan ana ekran da kapsamlı bir görsel yenilikten geçecek. Uygulama ikonları için daha düz, parlaklığı daha az, ancak yine yuvarlak köşelere sahip tasarım düşünülüyor. Ayrıca App Store, Gazete Bayisi, Game Center, Safari, Hava Durumu ve Kamera uygulamaları için de kapsamlı değişiklikler planlanıyor.

Bu arada 9to5Mac sitesi Apple’ın son birkaç ayda çeşitli iOS 7 tasarımlarını test ettiğini, bu nedenle aktarılanlara ek veya onlardan farklı olarak yeni tasarım unsurları veya değişiklikler görülebileceğini kaydetti. iOS 7’nin neye benzediğini 10 Haziranda düzenlenecek WWDC açılış toplantısında görmeyi bekliyoruz.

İlgili >> 9to5Mac

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER