Teknoloji

Jolla Sailfish OS daha fazla telefon ve tabletle uyumlu hâle geliyor

jolla sailfish osFinlandiya merkezli Jolla için son zamanların biraz çalkantılı geçtiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Şirketin geliştirdiği alternatif işletim sistemi Sailfish OS ile yüklü gelen ilk cihaz olan Jolla Phone, beklentileri karşılayamamıştı. Bu nedenle tablet projesini rafa kaldıran şirket, 2015’te de çok sayıda çalışanıyla yollarını ayırmak zorunda kalmıştı. Her şeye rağmen ayakta kalan Jolla, 2018 Mobil Dünya Kongresi’nde kendisi adına önemli duyurular yaptı. Jolla Sailfish OS’in yakında Sony Xperia XA2’nin de aralarında bulunduğu cihazlarla uyumlu hâle geleceğini açıkladı. Rus markası Inoi tarafından üretilen Gemini PDA tablet de Sailfish OS uyumlu cihazlar listesine eklenecek.

Jolla, söz konusu genişleme hamlesini “Sailfish 3” olarak adlandırıyor. İşletim sisteminin yeni versiyonunun yüzde 30 daha hızlı çalıştığını ve en yeni Android sürümüyle uyumlu olduğunu belirten şirket, “tam bulut entegrasyonu”nun varlığına da dikkat çekti. Söz konusu entegrasyon sayesinde hem yer imlerini hem notları hem de fotoğrafları bulut üzerinde eş zamanlamak mümkün hâle geliyor.

Yeni çoklu görev arayüzü ve “Light” tema da yenilenen Sailfish OS ile gelen özellikler arasında bulunuyor. Daha önce işletim sistemini satın alarak cihazlara yüklemeyi mümkün kılan Jolla, bu yaklaşımını yeni Sailfish OS sürümünde de devam ettirecek.

Sailfish OS ile uyumlu Android cihazlar, toplam cihaz sayısı içinde oldukça küçük bir oranı temsil ediyor. Bu nedenle Jolla, gözünü standart cep telefonlarının hâlâ popüler olduğu gelişmekte olan pazarlara çevirmiş durumda. Şirket, standart cep telefonlarında bazı çekirdek uygulamaları sunmayı planlıyor. Özel bir uygulama mağazası ve belirli Android uygulamalarıyla uyumluluk da şirketin planları arasında yer alıyor. Jolla’nın bu planlarındaki en büyük rakibi ise Google’ın Android Go ve Android One girişimleri olacak gibi görünüyor.

Jolla Sailfish OS’in gelişim yolculuğundan memnun görünüyor. Şirketin CEO’su Sami Pienimäki, işletim sistemi gelişiminde üçüncü aşamaya geçmekten dolayı çok memnun olduklarını belirtti. Pienimäki, yeni aşamada tüm kullanıcılarına muhteşem bir deneyim yaşatmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER