Teknoloji

Jolla MeeGo’yu “Sailfish” kod adıyla yaşama döndürüyor

Nokia ve Intel’in ortak mobil işletim sistemi projesi olan MeeGo beklentileri veremeyince Nokia Windows Phone’a yönelmiş, Intel tarafıysa Tizen adı verilen yeni bir mobil işletim sistemi üzerine çalışmaya başlamıştı. Açıkta kalan MeeGo’ya eski Nokia çalışanları sahip çıkmış, Jolla adını verdikleri yeni bir şirket kurarak MeeGo’yu yeniden canlandırma yoluna gitmişlerdi. 200 milyon avroluk bir yatırım alan şirket “Sailfish” kod adıyla anılan MeeGo tabanlı yeni bir işletim sistemi için çalışmalara başlamıştı. Söz konusu yatırım ise Jolla’nın yeni kurulan ekosistem ortaklığının katılımcısı olan şirketlerden gelmişti.

nokia-n9-inceleme-00029

Jolla’dan gelen haberlere göre yakında çıkacak MeeGo işletim sistemi türevi cihaz üreticileri ve  servis sağlayıcılarına lisanslanmak için hazır kıvama gelmiş, 2013’ün sonbaharında söz konusu sürecin başlayacağı belirtiliyor. Bununla birlikte şirketin Çin pazarıyla yakından ilgilendiği de belirtiliyor. Hong Kong’da bir veri merkezi kurmayı hedefleyen şirket burada verilerini tutacak ve bulut servisleri sağlayacak. Ayrıca şirketin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin çoğunu Hong Kong’a kaydırmayı planladığı da dile getirildi.

Jolla’nın yakında çıkaracağı MeeGo işletim sistemi tamamen açık kaynak kodlu olacak. Şirketin belirttiğine göre yeni işletim sistemi patent suçlamalarından etkilenmeyecek şekilde geliştiriliyor. Şirketin başı Jussi Hurmola, Apple ile Samsung arasındaki patent davalarının kendi şirketlerinin yararına olduğunu, çünkü bağımsız bir işletim sisteminin temelleri üzrine inşa ettikleri için tamamen yeni bir kullanıcı arayüzü geliştirdiklerini kaydetti.

İlgili >> ZDNet

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER