Teknoloji

Jolla C geliştiriciler için çıkarılan yeni Sailfish OS telefonu

jolla c
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

jolla cApple ve Google’ın mobil arenadaki hakimiyetini kırmak için şimdiye kadar birçok denemenin yapıldığını gördük. Symbian, webOS, Bada, Firefox OS bunlarına arasında akla gelen ilk örnekler oluyor. Bir de BlackBerry OS ve Windows Phone ya da en son resmileşen adıyla Windows 10 Mobile gibi, can çekişmekte olan mobil platformlar var.

Jolla’nın birkaç yıldır geliştirmekte olduğu Sailfish OS’i de bu grup içine katabiliriz. Özellikle Android’in hakimiyetini kırmak için eski bir grup Nokia çalışanı tarafından kurulan, Nokia N9’da gördüğümüz MeeGo arayüzünün temelinde yatan Harmattan platformu üzerinden geliştirilen işletim sistemi şimdiye kadar olgun meyveler veremedi, ancak Jolla bu platformdan hâlâ umudunu kesmemiş gibi görünüyor. Şirket Sailfish OS ile çalışan yepyeni bir akıllı telefon duyurdu.

Şimdiye kadar Jolla’nın sadece tek bir donanım çıkardığını gördük, o da çıkardıkları ilk akıllı telefondu. Daha sonra Jolla Tablet girişimi olmuş, başarılı bir Indiegogo bağış kampanyasıyla hedeflenen miktara ulaşılmış olsa bile, Jolla geçtiğimiz aylara bu girişimi iptal etmiş ve bağış yapanlara finansal durumu elverdiğinde geri ödeme yapacağını belirtmişti. Tablet projesinin iptal edilmesinden sonra Jolla bu sefer de Jolla C adını taşıyan, özellikle geliştiricilere ve bu platformla yakından ilgilenen meraklı kullanıcılara hitap eden yeni bir akıllı telefon çıkarıyor.

Jolla C, Sailfish Topluluk Cihaz Programı olarak adlandırılan programın bir parçası olarak sunuluyor ve sadece 1000 adet satılıyor. Üstelik satışa çıkan cihazların hepsi ilk gününde tükendi. Bu durumun Jolla’yı ikinci parti satış için cesaretlendirip cesaretlendirmeyeceği henüz bilinmiyor. 169 avroluk KDV dahil satış fiyatına sahip olan Jolla C, ucuz bir telefon, ancak bazı zayıf noktalarının bulunduğunu belirtmek gerekiyor.

Öncelikle telefon “olduğu gibi” satılıyor. Yani Jolla bu telefon için resmi servis desteği vermiyor, telefon geliştiricilere özel bir telefon gibi pazarlanıyor. Zaten bu durum Jolla’nın epey tasarruf etmesini sağlıyor. Jolla’nın Jolla Tablet’te geri adım atması, şirkete olan güveni biraz zedelemiş durumda. Bu nedenle Jolla C’ye olan bakışın biraz ön yargılı olmasını beklemek yanlış olmaz. Son olarak telefonun teknik özellikleri çok parlak görünmüyor. 5 inç 720p ekran, 1.3 GHz Qualcomm Snapdragon 210 işlemci, 2 GB RAM, 8 MP arka kamera, 16 GB dahili hafıza, 2500 mAh kapasiteli pil ve Sailfish OS 2.0 ile karşımızda giriş segmenti seviyesinde bir telefon duruyor.

Sailfish’in Android uygulamalarıyla uyumlu olması, telefonu satın alanların Android ekosisteminden bir şekilde yararlanabileceği anlamına geliyor. Ancak düşük profilli donanım ile bu telefonun nasıl performans sunacağı da bir soru işareti olarak ortada duruyor.

Jolla’nın bu hamlelerle nereye doğru gitmek istediğini tam olarak bilmiyoruz. BlackBerry ve Microsoft gibi şirketlerin bile rekabet etmekte zorlandığı pazarda Jolla’nın hiç şansı yok ve bu şirket niş kitleye hitap eder şekilde nereye kadar ilerleyebilir, o da ortada duran sorular arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER