Teknoloji

Joe Hewitt Android’in “açık bir işletim sistemi” olduğuna inanmıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mozilla Firefox’un kurucularından ve Facebook’un iPhone uygulamasının ilk versiyonlarını geliştiren kişi olan Joe Hewitt Android’in açıklığıyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Hatırlayacak olursanız, Apple’ın CEO’su Steve Jobs iki gün önce düzenlenen bir şirket telekonferansında Android’in “açık bir platform” olduğuna dair yorumları mantıksız bulduğu, bunu yerine bu mobil işletim sisteminin dağınık bir yapıya sahip olduğu yönünde görüş belirtmişti. Google’dan Andy Rubin’de Twitter üzerinden Android’in kaynak kodunun indirilebilir olduğunu söyleyerek Steve Jobs’a cevap vermişti.

Hewitt, Andy Rubin’in açıklamasıyla ikna olmuşa benzemiyor. O, Android’in açık bir işletim sistemi olmadığını düşünenler arasında, çünkü bir Android sürümü yayınlanıncaya kadar kimse onun kodunu indiremiyor. Eğer Android gerçekten açık olsaydı, o işletim sistemini geliştirme aşamasında izlemek ve kod ekleyebilmek mümkün olurdu. Hewitt, Linux ve kendi ürünü Firefox’u ise açık sistemlere gerçek birer örnek olarak gösteriyor. Bu iki yazılımda topluluk, paketlenmiş ürünün çıkmasını beklemeden kontrolü geliştiricilerle birlikte paylaşıyor.

Apple ile Google arasındaki tartışmayla ilgili olarak Hewitt, Twitter’a şu yorumu geçti: “Anlatmak istediğim nokta, Rubin ile Jobs’un atışması sadece bir maskaralık, çünkü ikisi de önemli olan birşeyi paylaşmayı reddediyor: Kontrol.”

Görünüşe göre Hewitt’in Android’e dair şikayeti Android’in uygulanma biçimiyle ilgili değil, O daha çok bu işletim sisteminin “açıklık” kavramından yakınıyor. TechCrunch Hewitt’in gelecek işletim sürümlerinin kodlarını görmekle ilgili sabırsızlığının O’nun Facebook’un gelecek Android sürümlerini çıkarma rolünü üstlenmesinden ileri geldiğini düşünüyor.

İlgili – TechCrunch

İLGİLİ HABERLER