Teknoloji

Joe Biden’dan TikTok’u satışa zorlayacak yasaya yeşil ışık

joe biden tiktok

Dünyanın en popüler çevrimiçi platformları arasında yer alan TikTok‘un ABD’deki geleceğine dair belirsizlik artarak devam ediyor. ByteDance’i TikTok’u satmaya zorlayacak veya platformun ABD’de yasaklanmasını gerektirecek yasa tasarısına yönelik destek giderek artıyor. Son olarak ABD Başkanı Joe Biden da bu tedbiri destekleyecek bir açıklama yaptı.

Biden yasanın ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması durumunda imzalayacağını dile getirdi. “Amerikalıları Yabancı Düşman Kontrollü Uygulamalardan Koruma Yasası” isimli tasarı geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulmuştu. Yasa tasarısı kapsamında TikTok’a kendisini çatı şirketi ByteDance’ten ayırması için altı ay süre veriliyor ve bu satışın gerçekleşmemesi durumunda TikTok’un ABD’de uygulama mağazaları ölçeğinde bir yasakla karşılaşılabileceği belirtiliyor. Semafor’un haberine göre, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partili üyeler yasa tasarısını önümüzdeki çarşamba günü itibarıyla oylamaya sunabilir.

TikTok, tasarının uygulamasının “tamamen yasaklanmasını” zorlamak için ince örtülü bir çaba olduğunu belirtti. Şirket tarafından geçtiğimiz hafta konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyordu: “Bu yasanın önceden belirlenmiş bir sonucu var: TikTok’un ABD’de tamamen yasaklanması. Hükümet, 170 milyon Amerikalının Anayasal ifade özgürlüğü hakkını elinden almaya çalışıyor. Bu, milyonlarca işletmeye zarar verecek, sanatçıların izleyici kitlesini mahrum bırakacak ve ülke çapında sayısız yaratıcının geçim kaynaklarını yok edecek.”

Şirket ayrıca milyonlarca kullanıcısını bu tedbire karşı çıkmaya teşvik etti. Perşembe günü, tasarının komite tarafından oylanması öncesinde uygulama, kullanıcıların temsilcilerini arayıp yasaya karşı çıkmalarını isteyen anlık bildirimler gönderdi. Çalışanların gençlerden yüzlerce çağrı alması nedeniyle, bildirimlerin birçok Kongre ofisinde hatları kilitlediği belirtildi.

Yasa tasarısına karşı çıkan isimler arasında en çok dikkat çeken isim ise eski ABD Başkanı Donald Trump. Görevdeyken kendisi de TikTok’un satılması için çabalayan Trump, artık uygulamanın yasaklanması gerektiğine inanmıyor. Kendisine ait Truth Social platformunda konuyla ilgili paylaşım yapan ABD Başkanı, “Eğer TikTok’tan kurtulursanız, Facebook ve Zuckersalak (Mark Zuckerberg’den bu şekilde bahsetti) işletini ikiye katlayacak.”

Joe Biden tarafından verilen destek, Senato desteğini garanti etmiyor

Joe Biden tarafından da yeşil ışık yakılan tasarı ABD Temsilciler Meclisi’nden geçse de, bir üst yasama organı olan ABD Senatosu’nun nasıl bir tutum izleyeceği belirsizliğini koruyor. Semafor’un haberine göre, bazı önde gelen senatörler yasayı destekleyip desteklemeyecekleri konusunda yorumlarında temkinli davranıyor. Çocuk güvenliğiyle ilgili yakın tarihli bir Senato duruşmasında, birkaç senatör TikTok CEO’su Shou Chew’e kendi vatandaşlığının (Singapurlu) yanı sıra uygulamanın Çin ile bağları ve ana şirket ByteDance’in uygulamaları konusunda sıkıştırmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER