Teknoloji

Jide’ın masaüstü Android girişimi Remix OS sonlandırılıyor

jide remix osAndroid’i ekranda yüzen pencerelerle, fare ve klavye desteğiyle, Başlat çubuğu benzeri bir yapı, dosya sistemi ve daha birçok eklentiyle bir masaüstü deneyimine dönüştürmeyi hedefleyen Remix OS için yolun sonu geldi. Yazılımın geliştiricisi Jide, aralarında Remix OS’in ve donanımların da bulunduğu tüm mevcut ürünlerin geliştirme çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

Jide’ın Remix OS tabanlı TV cihazı ve benzeri ürünlerini Kickstarter’da destekleyenlere paraları tamamen iade edilecek. Geri ödeme süreci 15 Ağustosta başlayacak.

Ne var ki, şirket kepenkleri indirmeyecek. Bunun yerine işletmelere ve kurumlara odaklanan yeni bir stratejiyle ilerleyecek. Jide’ın konuyla ilgili basın açıklamasında, şirketin geçen yıl boyunca farklı sektörlerdeki işletmelerden ve girişimlerden artan sayıda istek aldığı ve onlara organizasyonları için mükemmel araçlar geliştirmelerine yardımcı olmaya başladığı belirtiliyor. Mevcut özkaynaklar göz önünde bulundurulduğunda da, dikkatin kurumsal tarafa kaydırılmasına karar verildiği dile getiriliyor.

Yeni dönemde Android’in bir masaüstü işletim sistemi olarak geliştirilmeye devam edilip edilmeyeceği tam olarak belli değil. Ancak şirketin net biçimdeki açıklamasından, Remix OS üzerine yapılan geliştirmelerin durdurulduğu anlaşılıyor.

Jide daha önceleri masaüstü Android vizyonunu bireyler ve işletmeler için ucuz ve hafif bir bilgisayar çözümü olarak satmaktaydı. Bu yılın başlarında Microsoft’un Continuum sistemi gibi,  Remix OS’in akıllı telefonda çalışan, ancak PC gibi de çalışabilecek bir versiyonunun ön gösterimini gerçekleştirmişti. Daha sonra Jide’ın kurucularından David Ko, geniş yelpazedeki Android uygulamalarının Remix OS’te kullanılabileceğini ve bunların müşterileri çekmek amacıyla ücretsiz sağlanacağını da duyurmuştu.

Öte yandan Jide’ın vizyonunun karşısına Google’ın Chromebook’u gibi güçlü bir rakip bulunuyordu. Chromebook’ların artan popülaritesinin üstüne bir de Android uygulamalarının çalıştırılabilmesi eklenince, bu platformun gücü epey artmıştı. Öte yandan Apple da iPad’i bir masaüstü bilgisayarın yerini alır cihaz hâline getirmek için adımlar atıyor.

Jide basın bülteninde kendisini destekleyen mükemmel kitleye teşekkür de etmeyi ihmâl etmiyor.

İLGİLİ HABERLER