Teknoloji

Dünyanın ilk akıllı aile robotu JIBO 2016’da evlere girecek

jibo-akilli-robot-210714

Bir kameraman, video portalı, hatırlatıcı, eğitmen gibi çalışan akıllı kişisel asistan Jibo çok yakında evlere girmeye başlayacak. MIT’deki yaratıcı beyinler tarafından geliştirilen Jibo şimdiye kadar insana en yakın davranışları gösteren robot olabilir.

Jibo şu anda bir bağış kampanyası olarak Indiegogo’da yer alıyor ve sadece dört saatte 100 bin dolarlık bağış hedefini aştı. Bu haberi kaleme aldığımız sıradaki toplam bağış miktarı da, dördüncü gününde 900 bin dolara yaklaştı. Jibo’nun hayatı kolaylaştıracak işlevleri yerine getirirken işin içine biraz da insana has davranışlar göstermeyi eklemesi bu robotun daha şimdiden popüler olmasına büyük katkısı olmuş gibi görünüyor.

Jibo Pixar’ın geliştirdiği ve Wall-E çizgi filminde yer alan Eve adlı robota benziyor. Üç eksenli motoru sayesinde düzgün hareket eden bu robot gerçekçi bir sese sahip, böylelikle gelen sesli komutlara sesle cevap verirken sanki bir insanla etkileşim kuruluyormuş hissini oluşturuyor.

Bu akıllı robot evin tüm işlerinin merkezinde yer almayı hedefliyor. HD LCD dokunmatik ekranı robotun yüzü olacak şekilde ön bölüme yerleştirilmiş. Arzu eden kullanıcılar ekrana dokunarak çeşitli işlevleri yerine getirebilecek, ancak Jibo’nun 360 derece mikrofonu onun her şeyi duymasını ve stereo hoparlörleriyle cevap vermesini sağlıyor. Yani, dokunmatik ekran kontrol veya veri girişi için fazla kullanılmayacaktır.

Jibo’nun beyni yapay zeka algoritmalarını kullanarak sizin yaşam tarzınıza uyum sağlıyor, neyi sevdiğinizi öğreniyor ve onun gerçekleştirilmesine yardımcı oluyor. Bir çift yüksek çözünürlüklü kamera sayesinde yüzleri tanıyor ve takip ediyor. Bu, fotoğraf çekerken veya görüntülü görüşmeler gerçekleştirirken epey kullanışlı olacak gibi görünüyor.

Tanıtım videosunda da görüldüğü gibi, Jibo ev sahibinin eve girişini anlıyor ve ışıkları yakıyor. Daha sonra dışarıdan yemek siparişi vermek isteyip istemediğinizi soruyor. Eğer cevabınız evet olursa, her zamanki siparişi tekrarlıyor. Daha sonra başkalarından gelen mesajları bildiriyor.

Jibo’nun evin içinde farklı noktalara taşındığını gösteriyor. Ayrıca videonun bir yerinde Jibo’dan bir kablo sarkıyormuş gibi görünüyor. Ancak Indiegogo’daki kampanya sayfasında Jibo’nun pille çalıştığı belirtiliyor, bu da robotun daha rahat hareket ettirileceğini gösteriyor.

Jibo 2015 sonlarında 499 dolarlık fiyattan dağıtılmaya başlanacak. Daha geniş kullanıcı kitlesiyle buluşması ise 2016’da gerçekleşecek. Şimdiden sipariş vermek isteyenelr 199 dolar ödeyerek bunu gerçekleştirebiliyor. Geri kalan 349 dolarlık ücret de ürün tesliminde ödenecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER