Manşetler

Jelly Bean altı ayda Android cihazlarının yüzde 10’una ulaştı

Ice Cream Sandwich henüz Android ekosisteminin büyük bir kesimine yayılmamışken Jelly Bean ortaya çıkmıştı. Şimdi iki platform da ekosistemde daha hakim duruma gelmek için yarışıyor. Google’ın Google Play servisine bağlanan cihazlara göre hazırladığı istatistiklere göre Ice Cream Sandwich dağılım oranı geçtiğimiz ağustos ayındaki yüzde 15.9’dan yüzde 29.1’e yükselmiş. Geçen yıl bu zamanlar ise Ice Cream Sandwich’in yüzde 0.6’lık bir dağılıma sahip olduğunu da unutmamak gerek.

Android 4.1 ve 4.2 Jelly Bean sürümlerinin toplamı şu anda cihazların yüzde 10.2’lik bir kesimine karşılık geliyor. Halbuki geçtiğimiz ağustos ayında Google Play’e bağlanan cihazların sadece yüzde 0.8’i Jelly Bean desteğine sahipti. Öte yandan bu tablo Jelly Bean’in yüzde 10 barajını Ice Cream Sandwich’ten birkaç ay önce geçtiğini de gösteriyor. Bu işletim sistemi geçtiğimiz temmuz ayında Nexus 7 ile birlikte yayılımına başlamıştı. Android 4.1’in hızlı bir şekide yayılmasında hem yılın son aylarında çıkan cihazların 4.1 ile çıkmasının hem de Android 4.0’dan 4.1’e geçişin daha hızlı gerçekleşmesinin rolü bulunuyor.

Android 2.3 Gingerbread ise Android ekosistemindeki liderliğini sürdürüyor. Ancak toplamdaki payı yüzde 50’nin altına inmiş durumda. Giriş ve orta seviyeli Android telefonları genellikle Gingerbread yüklü şekilde geliyor, bu nedenle Android 2.3’ün payının hızlı bir şekilde düşmeyeceğini tahmin ediyoruz.

Bu arada hakkında konuştuğumuz rakamlar sadece Google Play Store’a bağlanan cihazları içeriyor. Google’ın lisansı olmaksızın çıkan Amazon Kindle Fire ve bunun gibi çeşitli Android tabanlı cihazlar da bulunuyor. Bu cihazlar Google tarafından değerlendirmeye alınmıyor.

İlgili >> Android Geliştiricileri

İLGİLİ HABERLER