Teknoloji

Jeff Bezos Blue Origin ile uzay turizmini 2018’de başlatmayı planlıyor

jeff bezos blue origin

Amazon CEO’su Jeff Bezos Blue Origin adını verdiği şirketiyle uzay yolculuğu ve taşımacılığı konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Blue Origin’in ABD’nin Washington eyaletinde bulunan genel merkezinde gazetecilerle bir araya gelen Bezos, 2018’de ilk turistleri uzaya götürmeyi planladıklarını dile getirdi. Uzay seyahatlerini altı kişilik kafilelerle gerçekleştireceklerini söyleyen Amazon CEO’su, kısa süreli seyahatlerle insanlara ağırlıksız olmanın nasıl bir his olduğunu yaşatmayı umduklarını söyledi. Planların 2018’de gerçekleşip gerçekleşmemesi ise Blue Origin’in testlerde aldığı sonuçlara bağlı durumda.

Bezos’un roketleriyle uzaya gidecek kadar zengin olanlar, Blue Origin roketleriyle uzaya çıkan ilk insanlar olamayacak. The Guardian’da yer alan habere göre, şirket pilotlu test uçuşlarına 2017’de başlayacak. Şirketin BE-4 adını taşıyan yeni motorunun testlerinin ise 2016 sona ermeden başlaması planlanıyor. Henüz uzay yolculuğu için depozitoları toplamaya başlamadıklarını belirten Bezos, binlerce kişinin atmosferin dışına seyahat konusundaki isteğini ortaya koyduğunu ifade etti.

2000’de kurulan Blue Origin, kapılarını 16 yıl sonra ilk kez gazetecilere açarken; Jeff Bezos, bundan böyle kamuoyuna daha açık bir yaklaşım izleyeceklerini dile getirdi. Amazon CEO’su bu düşüncesini “Bundan böyle yabancı gibi durmayacağız.” sözleriyle ifade etti.

Kamuoyunda Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay şirketi SpaceX’e kıyasla daha az konuşulan bir şirket olan Blue Origin, geçtiğimiz yılın sonlarında roketini yere dikey olarak indirmeyi başarması ve sonrasında aynı roketi bir kez daha uzaya fırlatmasıyla adından söz ettirmeyi başarmıştı. SpaceX, sadece bir kez roketini yere dikey vaziyette indirebilirken, kullanılmış roketlerinden birini uzaya gönderme konusunda da henüz başarı gösterebilmiş değil.

İLGİLİ HABERLER