Teknoloji

Jeff Bezos Ay’a kargo sevkiyatı yapmayı hedefliyor

jeff bezos

jeff bezosAy uzay çalışmalarında yeniden bir çekim merkezi olacak gibi görünüyor. SpaceX’in iki “uzay turisti”ni Ay’ın yakınlarına götüreceğini açıklamasının ardından Blue Origin’in Dünya’nın uydusuna dair planları ortaya çıktı. Amazon CEO’su Jeff Bezos’un sahibi olduğu şirket, “Blue Moon” (Mavi Ay) adını taşıyan bir iniş aracını da barındıran uzay aracı geliştirmeye hazırlanıyor.

The Washington Post’ta yer alan habere göre, Bezos söz konusu uzay aracıyla Ay’a kurulacak yerleşim noktaları için gerekli malzemelerin sevkiyatını yapmayı istiyor. Uzay aracına Ay’da araştırma gerçekleştirme amacıyla kullanılacak bilimsel araçların da yüklenebileceği belirtiliyor.

The Washington Post’un haberinde Blue Origin’in projeye ilişkin yedi sayfalık bir belgeyi NASA yetkililerine ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibine sunduğu ifade edildi. Blue Moon’un 4.5 ton malzemeyi uzaya taşıyabileceği belirtilirken, aracın fırlatılması konusunda da çeşitli alternatifler sıralandı. Blue Origin’in raporuna göre, uzay aracı şirketin New Glenn roketi ya da Uzay Kalkış Sistemi ile fırlatılabilir. United Launch Alliance’ın Atlas V roketi de alternatifler arasında yer alıyor.

Blue Origin’in New Shepard isimli uzay aracını yere dik vaziyette indirerek edindiği tecrübeyi Ay aracında da kullanabileceği belirtiliyor. The Washington Post’un haberine göre, hazırlanan uzay aracı da New Shepard’ın modifiye bir versiyonu gibi görünüyor.

Blue Origin’in Ay yüzeyinde iniş için Shackleton kraterini tercih edeceği de şirketin sunduğu belgede yazılanlar arasında yer alıyor. Ay’ın güney kutbunda yer alan bu bölgenin sürekli olarak güneş ışığı alması nedeniyle seçildiği belirtiliyor. Güneş ışığıyla uzay aracının güneş panellerinin çalıştırılabileceğine dikkat çekilirken, Blue Moon’un bölgedeki suyu da yakıta çevirebileceği ifade ediliyor.

Jeff Bezos ilk görevin 2020’de gerçekleştirilebileceğine inanıyor

Blue Origin’in sahibi Jeff Bezos, konuya ilişkin düşüncelerini bir e-posta aracılığıyla The Washington Post ile paylaştı. Bu noktada Bezos’un The Washington Post’un da sahibi olduğunu belirtmek gerekiyor.

ABD’nin yeniden Ay’a dönmesinin zamanının geldiğini söyleyen Bezos, bu dönüşün kalıcı olması gerektiğinin altını çizdi. Ay’da kalıcı bir yerleşim kurmanın zorluğunu kabul eden Bezos, bunun pek çok insanı heyecanlandırdığını belirtti. Likit hidrojen konusundaki uzmanlıkları ve dikey iniş tecrübeleriyle bu hedefin gerçekleştirilmesine yardımcı olabileceklerini söyleyen Jeff Bezos, bunun için gerekli yatırımları yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER