Teknoloji

Oracle Java tarayıcı eklentisini emekliye ayıracağını duyurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

java eklentisi

Oracle, korkunç Java internet tarayıcı eklentisini kaldırmak için son adımı atıyor. 90’lardan itibaren internet kullanıcılarının hayatında olan Java eklentisi uygulama benzeri işlevleri internet tarayıcılarına getirmek için kullanılıyor. Ancak son yıllarda kullanıcıların ve BT yöneticilerinin başını çeşitli güvenlik açıkları ve zararlı yazılım sorunlarıyla epey ağrıtmıştı.

Microsoft ve Google’ın her ikisi de Edge ve Chrome’da Java uygulama parçacıklarına olan destekleri kaldırdı. Internet Explorer ve Safari şu anda internet tarayıcısında Java uygulamaları çalıştırmaya ihtiyaç duyanların kullanabilecekleri alternatifler olarak yer alıyor.

Google, geçen eylül ayında Java uygulamacıkları için gerekli olan teknolojiyi kaldırmıştı. Microsoft’un en yeni Windows 10 işletim sistemiyle yüklü gelen Edge internet tarayıcısı da Java gibi eklentilere olan destekten yoksun çıkmıştı. Mozilla da Silverlight ve Java gibi eklentilere olan desteği geçen yılın sonu itibarıyla kaldırmayı planladığını açıklamıştı. Oracle da önümüzdeki eylül ayında çıkması planlanan JDK 9 ile birlikte Java tarayıcı eklentisini emekliye ayırmayı hedefliyor.

Java tarayıcı eklentilerinin ne zaman tamamen ortadan kalkacağını söylemek kolay değil. Ancak Microsoft Edge veya Google Chrome gibi modern web tarayıcıları kullanıyorsanız, bir adım öndesiniz demektir. Java tarayıcı eklentilerine bağımlı olan işletmeler kısa dönemde uyumlu olan internet tarayıcılarını kullanabilirler, ancak Oracle Java tarayıcı eklentisinin tabutuna son çiviyi çaktığını söyleyerek onlara büyük bir uyarıda bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER