Bilim

Japonya, Ay’a başarılı bir iniş gerçekleştirdi, ama sorunlar var

japonya ay uzay


Japonya, yıllardır süren uzay çalışmalarının ardından Ay’a başarılı bir iniş yapan beşinci ülke olma başarısını gösterdi. Japon Uzay Ajansı (JAXA), cumartesi günü yaptığı açıklamada Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) adlı iniş modülünün, Ay yüzeyine başarıyla ulaştığını duyurdu. Ancak, misyonun uzun sürmeyeceği öngörülüyor. JAXA’dan yapılan açıklamaya göre, aracın güneş panellerinde yaşanan sorunlar nedeniyle elektrik üretemediği ve mevcut bataryasının sadece birkaç saat daha faaliyet gösterebilecek enerjiye sahip olduğu belirtildi.

Ajansın cumartesi günü öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında, SLIM’in Ay yüzeyine yumuşak bir iniş gerçekleştirdiğinin diğer cihazların işleyişi üzerinden belirgin olduğunu bildirdi. Araç Dünya ile iletişim kurabiliyor ve komut alabiliyor, fakat düşük batarya kapasitesiyle çalışmak zorunda. Güneş paneliyle ilgili sorunun tam olarak ne olduğu henüz netleşmese de, panelin işlev göstermediği açık.

Ay yüzeyine başarıyla iniş yapan SLIM ve LEV uzay araçları

Panelin sadece yanlış yöne baktığı ve Güneş’in konum değiştirmesiyle şarj olmaya başlayabileceği ihtimali üzerinde durulsa da, JAXA’nın sorunun ne olduğunu anlaması için daha fazla zamana ihtiyacı olduğu ifade ediliyor. Ay’a SLIM ile birlikte giden LEV-1 ve LEV-2 adlı iki küçük rover ise planlandığı gibi inişten önce ayrılarak çalışır durumda oldukları bildirildi.

JAXA şimdi, SLIM ile kalan operasyonel süreyi en üst düzeyde verimli kullanabilmek için çabalarını yoğunlaştırıyor. Verilerden en iyi şekilde faydalanabilmek amacıyla, araç ile iletişim halinde kalınmaya çalışılıyor. JAXA, bir sonraki hafta daha fazla güncelleme paylaşmak üzere yeni bir basın toplantısı düzenleyeceğini planlıyor.

SLIM’in zamanı tükeniyor olsa da, yaptığı iniş büyük bir başarı olarak kaydedildi. Daha önce sadece dört ülke; ABD, Çin, Hindistan ve Rusya, Ay’a başarılı bir iniş yapmıştı. En son Amerikan girişimi olan Peregrine Mission One, 8 Ocak’ta başlatıldıktan kısa bir süre sonra itici madde sızıntısı yaşadı ve yumuşak bir iniş şansı olmadı. Astrobotic şirketi, Peregrine’in Güney Pasifik üzerinde Dünya atmosferinde kontrollü bir geri dönüş yaparak yandığını onayladı. Japonya ise bu alanda yeni bir başarı öyküsü yazmakta ve SLIM ile Ay keşiflerine devam edecek kapasitede olduğunu kamuoyuna duyurdu. Bu başarı, Japon teknolojisi ve uzay araştırmalarındaki kararlı ilerleyişin bir göstergesi olarak karşılandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER