Teknoloji

Japonya’da içecek otomatları ücretsiz Wi-Fi erişim olanağı sunuyor

Her ne kadar etrafımızdaki WiFi ağ sayısı fazlasıyla artsa da, bunların genellikle şifreli oluşu ya da belirli bir abonelik karşılığında sunuluyor olması kullanımı kısıtlıyor. Bu durumda hareket hâlindeyken internete bağlanmak isteyenler için en pratik yöntem mobil genişbandı kullanmak, yani 3G üzerinden internete bağlanmak. Ne var ki, mobil operatörlerin sunduğu internet bağlantı paketleri herkesin bütçesine uygun olmuyor. Yani ortada garip bir ikilem var.

Japonlar etrafı her zaman erişilebilir WiFi şebekesiyle donatma konusunda yeni bir çözüm bulmuş ve bu bize örnek olabilir. Asahi adlı bir içeçek firması başkent Tokyo’nun dört bir yanındaki otomatlarına WiFi modem ekleniyor ve bu sayede otomatın yakınındakilere ücretsiz WiFi bağlantısı sunuyor. WiFi bağlantısının güçlü olduğu ve 50 metrelik menzil içindeki insanlara rahatlıkla servis sunabildiği söyleniyor. Ücretsiz olması da ayrı bir güzellik, insanların herhangi bir ücret ödemesi veya bir içecek satın alması gibi zorunluluk söz konusu değil. 30 dakikalık bir süre kısıtlaması var, ancak otomatın yanında sürekli durup internette gezinmeyeceğinizi varsayarsak, Asahi’nin bu otomatlarının acil durumlarda gerekli olan internete erişim için biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebiliriz.

2012 yılından itibaren Tokyo, Sendai, Chubu, Kinki, Fukuoka gibi bölgelerde yer alan 1000 kadar otomata WiFi işlevinin ekleneceği belirtiliyor. Gelecek 5 yıl içinde bu sayının 10 bine çıkarılması hedefleniyor.

İlgili – TechCrunch

İLGİLİ HABERLER