Teknoloji

Japonya turistlerin sadece parmak iziyle ödeme yapmasını istiyor

japonya parmak izi

Gelecekte Japonya’ya giderken yanınıza Japon yeni veya kredi kartı almanıza gerek kalmayabilir. Japon hükümeti, önümüzdeki yazdan itibaren yeni bir sistemi test etmeye başlayacak. Bu sistem sayesinde turistler, önemli turistik bölgelerde sadece iki parmak izi yardımıyla otel ve restoranlarda ödeme yapabilecek. Parmak iziyle alışveriş imkanından faydalanmak isteyen turistlerin havaalanında parmak izlerini kayıt ettirmeleri gerekecek. Bu kayıt işleminin ardından yapılan alışverişlerde pasaport gösterme ihtiyacı da ortadan kalkacak.

İlk etapta 300 turizm bölgesinde faaliyete geçecek bu sistemin 2020 itibarıyla ülke geneline yayılması amaçlanıyor. Bu planlamanın 2020’de başkent Tokyo’da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları doğrultusunda yapıldığını anlamak pek zor değil. Ülkedeki pek çok teknoloji hamlesi, Olimpiyatlar sırasında uygulamaya geçecek biçimde planlanıyor.

Yetkililer, toplanan verilerin anonimleştirileceği konusunda söz veriyor. Yine de, bu söz ülkeyi ziyaret edecek turistlerin endişelerini giderme konusunda pek yeterli olacak gibi gözükmüyor. Ülkeye gelen turistler halihazırda giriş sırasında parmak izlerini kayıt altına aldırıyor. Parmak izini alışveriş ve seyahat hareketleriyle de bağlamak, bu süreci biraz daha üst seviyeye taşıyor.

Japon hükümetinin söz konusu verilere ne politikacıların ne de eli uzun siber korsanların ulaşamayacağı konusunda daha somut garanti vermesi gerekiyor. Bu garanti sağlandığı takdirde sistemin pek çok turistin yaşadığı “soyguna uğrama” korkusunu da ortadan kaldırma konusunda etkili olacağı rahatlıkla söylenebilir. Sistemin Japonya’da başarıyla uygulanması durumunda başka ülkelerde de kullanıma sunulması da oldukça muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER