Teknoloji

Japonya Mars ve uydularını 8K kameralarla inceleyecek

japonya mars

8K çözünürlüklü videolar henüz Dünya üzerinde pek yaygınlaşmış değil. Ancak bu durum Japonya’yı Güneş Sistemi’nin diğer bölgelerinin ultra yüksek çözünürlüklü görüntülerini kaydetmesini engellemeyecek gibi görünüyor. Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve devletin resmi yayın kurumu NHK, Mars ve uyduları Phobos ile Deibos’un görüntülerini kaydetmek için 4K ve 8K çözünürlüklü kameralar geliştiriyor.

Söz konusu kameralar, Mars Uydularının Keşfi (MMX) isimli görev için geliştiriliyor. Bu görevde sürekli olarak fotoğraflar çekilecek ve çekilen görüntüler pürüzsüz bir görsel oluşturmak amacıyla kısmen Dünya’ya gönderilecek. Görüntülerin orijinalleri ise Dünya’ya dönecek olan bir kapsülde depolanacak.

Bu işlem, kamera bilgilerinin ve uçuş bilgilerini birleştirerek uzay aracının hareketlerinin görselleştirilmesini de sağlayacak. JAXA’dan verilen bilgiye göre, böylelikle uzay aracının operasyonu da kolaylaşacak.

MMX uzay aracının Japonya’nın 2024 mali yılının sonu itibarıyla uzaya gönderilmesi ve 2025 mali yılının sonu itibarıyla da Mars’a ulaşması planlanıyor. Dönüş kapsülünün gelişinin ise daha uzun bir zaman alacağı belirtiliyor.

Japonya, Mars görevinde sadece kızıl gezegenin yüzeyinin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekmekle yetinmeyebilir. Uzay aracının yüzeyden materyal toplamak için Phobos’a iniş yapması da planlar arasında yer alıyor. Bu sayede bilim insanlarının Mars’ın geçmişi ve mevcut durumu konusunda daha fazla bilgiye sahip olacağı ifade ediliyor. Mars’ın 8K çözünürlüklü görüntülerine sahip olmanın yayıncı NHK için de büyük bir hazine olacağı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER