Teknoloji

Japonya ilk 4K TV yayınlarına Temmuz 2014’te başlamayı planlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Japon devleti dünyanın ilk 4K TV yayınlarına gelecek yılın temmuz ayında başlamayı planlıyor. Asahi Shimbun tarafından verilen bu haber doğruysa Ultra HD yayın yayın televizyon kanallarını tahmin edilenden daha önce görmeye başlayacağız demektir. Çünkü Japon devleti daha önce ilk 4K yayınları için 2016 yılını hedeflemişti, halbuki bu ülkenin devlet televizyonu NHK de o yıl 8K çözünürlükteki içeriğin yayınını test etmeye başlayacağını açıklamıştı.

sony-kd-84x9005-ultra-hd-tv-13

4K yayın iletimi iletişim uyduları üzerinden test edilmeye başlanacak, daha sonra yayın uyduları üzerine geçilecek. 2014’ün ortaları itibariyle Japonlar muhtemelen 4K yayınları evde karasal ve uydu yayın şebekeleri üzerinden almaya başlayacaktır. 4K TV yayınlarının tahmin edilenden daha hızlı şekilde faaliyete geçmesi 4K TV’lere olan talebin de tahmin edilenden daha erken artması anlamına gelebilir. Şu anda Japon şirketler Toshiba, Sony, Panasonic ve Sharp 4K TV’lerin üretimi konusunda başı çeken şirketler arasında yer alıyor.

Talebin kısıtlı olması ve izlenecek içeriğin olmaması; aynı zamanda bu setlerin yüksek fiyatları şu an için 4K’nın yaygınlaşmasında engel teşkil ediyor.. Ancak 4K TV yayınlarının bir an önce başlaması ve dünyanın dört bir yanından da Japonya’yı takip eden örneklerin gelmesi bu ekran teknolojisinin daha da ucuzlayıp evlere ve iş yerlerine girmesine ön ayak olabilir.

Japonya’nın 4K TV yayını için gelecek yılın temmuz ayını işaret etmesi ve o zamana da Brezilya’da düzenlenecek 2014 Dünya Kupası finallerinin denk gelmesi, en azından Rio de Janeiro’da oynanacak final karşılaşmasının 4K yayınlanması ihtimalinin olduğunu düşünmemize neden oluyor. Zaten haberde de bu beklenti dile getiriyor.

İlgili >> Yahoo Japonya (Asahi Shimbun)

İLGİLİ HABERLER