Ulaşım

Japonya dünyanın en hızlı mermi trenini test ediyor

japonya alfa-x
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Japonya Alfa-X adını taşıyan yeni nesil mermi treni için testlere başladı. Kawasaki Heavy Industries ve Hitachi tarafından üretilecek olan tren, saatte 400 kilometre maksimum hıza ulaşacak. Ancak yolcu taşındığı sırada maksimum hız saatte 360 kilometre ile sınırlandırılacak. Alfa-X ile yolcu taşımacılığı 2030’da başlayacak. DesignBoom sitesinde yer alan habere göre, tren bu tarih gelene kadar sürekli olarak test edilecek. Aynı zamanda Aomori ve Sendai şehirleri arasında gece seferleri gerçekleştirilecek.

Alfa-X‘te yüksek hızları yönetebilmek adına 22 metre uzunluğunda aerodinamik bir burun bulunuyor. Bu burun sayesinde trenin özellikle tünellerde karşılaştığı basıncın ve çıkardığı sesin minimum seviyeye indirilmesi hedefleniyor. DesignBoom’un haberinde 16 metre uzunluğunda ikinci bir burnun da test edileceği belirtiliyor. Trenin üstünde hava frenleri, altında da duruşu kolaylaştırmak için manyetik levhalar bulunuyor.

Alfa-X’in seferlere başladığında da dünyanın en hızlı mermi treni olması bekleniyor. Ancak bu Alfa-X’in genel olarak en hızlı tren unvanına sahip olacağı anlamına gelmiyor. Söz konusu unvan, hâlihazırda Şangay’ın maglev trenine ait. Rayların üzerinde daha seri hareket etmesi için mıknatıslar taşıyan maglev, saatte 431 kilometre maksimum hıza ulaşıyor. Bloomberg’in haberinde Japonya’nın 2027 itibarıyla Tokyo ve Nagoya arasında kendi maglev trenini çalıştırmaya başlayacağı ve bu trenin saatte 505 kilometre hıza ulaşabileceği ifade ediliyor.

Japonya, 2030’da Alfa-X seferlerini başlatmadan önce mevcut mermi treni Shinkansen’in “Supreme” versiyonunu çalıştırmaya hazırlanıyor. Bu trenin 2020’de Tokyo’da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları sırasında çalışması planlanıyor. Shinkansen Supreme’in hızı mevcut versiyondan daha yüksek olmayacak; ancak daha hafif bir kasaya sahip olacak, daha verimli çalışacak ve yolculara daha fazla ayak boşluğu ile güç çıkışı sağlayacak.

İLGİLİ HABERLER