Eğlence

Japonya 8K çözünürlüklü ilk uydu yayınını gerçekleştirdi

Japonya 8K çözünürlüklü ilk uydu yayınını 1 Aralık itibarıyla gerçekleştirdi. İki yıl boyunca yayın için testler ve hazırlıklar  yapan ülkenin resmi yayın organı NHK, ilk etapta 22.2 kanal ses desteğine sahip tek bir 8K çözünürlük içerik sundu. Yapılan yayında Stanley Kubrick’in kült filmlerinden “2001: Uzay Macerası” 8K olarak gösterildi. BBC‘nin haberine göre, Warner Bros. bu yayın için filmin 70 mm. negatiflerini yeniden taradı.

8K çözünürlüklü televizyon sahiplerinin sayısı henüz oldukça az. Buna ek olarak, 8K yayını izleyebilmek için özel bir uydu alıcısına ve antene sahip olmak gerekiyor. Engadget Japonya’da yer alan habere göre, Sharp yerleşik uyduya sahip ilk Super Hi-Vision-ready TV’lerini geçtiğimiz ay itibarıyla satmaya başladı. HDMI 2.1 standardı henüz söz konusu televizyonlarda mevcut olmadığı için kutudan TV’ye sinyali aktarmak için dört adet HDMI kablosu bağlamak gerekiyor.

[tg_youtube width=”” height=”” video_id=”AOWehwgAkow”]

Japonya 8K yayını yaygınlaştırma konusunda elini oldukça çabuk tutuyor. Bu isteğin altında ise başkent Tokyo’nun ev sahipliği yapacağı 2020 Olimpiyat Oyunları’nın 8K çözünürlükle de yayınlanacak olması bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER